Mūžībā devusies Lielbritānijas karaliene Elizabete II

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

96 gadu vecumā mūžībā aizsaukta Lielbritānijas karaliene Elizabete II, paziņojumu izplatījusi Bekingemas pils.

Paziņojumu par karalienes nāvi izplatījusi arī britu raidsabiedrība BBC un citi ārvalstu mediji.

Paziņojumu Bekingemas pils publicējusi ne tikai savā oficiālajā mājaslapā, bet arī sociālajos tīklos.

Kā teikts paziņojumā - Elizabete II mirusi šo pēcpusdien Balmoralas muižā. Savukārt jaunās Lielbritānijas premjerministres Lizas Trasas preses pārstāvji pavēstījuši, ka premjere ziņu par karalienes nāvi saņēmusi pulksten 16.30 pēc vietējā laika (aptuveni pulksten 18.30 pēc Latvijas laika), vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Pēc viņas nāves troni mantojis Elizabetes II vecākais dēls Čārlzs.

Savukārt "The New York Times" publicējis attēlu, kurā norādīta karaliskās ģimenes troņa mantojuma secība: 

Bekingemas pils paziņojumā vēsta, ka Lielbritānijas jaunais karalis Čārls un viņa sieva šonakt paliks Balmoralas muižā un rīt atgriezīsies Londonā. Pašlaik Balmoralas muižā atrodas arī pārējie Elizabetes II bērni un princis Viljams.

Atgādinām, ka ceturtdien, 8. septembrī, Bekingemas pils paziņoja, ka pēc rīta cēlienā veiktajām veselības pārbaudēm karalienei esot nozīmēta ārstu uzraudzība viņas Skotijas īpašumā Balmorālas pilī. Par situācijas nopietnību liecināja tas, ka uz Skotiju nekavējoties aizsteidzās karalienes tuvinieki - kroņprincis Čārlzs ar sievu Kamillu, kā arī princis Viljams.

Šogad Platīna jubileju - 70 valdīšanas gadus - nosvinējusī Elizabete II ir otrais visilgāk valdījušais monarhs pasaulē. Viņu pārspēj tikai Francijas un Navarras karalis Luijs XIV, kurš 18.gadsimtā tronī kāpa četru gadu vecumā un kopumā pabija 72 gadus un 110 dienas.

1947.gadā Elizabete salaulājās ar Grieķijas un Dānijas princi Filipu Mauntbatenu, kurš līdz ar to kļuva par Lielbritānijas princi Filipu. Pārim piedzima četri bērni: Čārlzs, Anna, Endrū un Edvards.

Elizabete II par Lielbritānijas karalieni tika kronēta 1953.gadā neilgi pēc viņas tēva, Lielbritānijas karaļa Džordža VI nāves.

2021.gada aprīlī aizsaulē aizgāja karalienes vīrs princis Filips.

BBC speciālizlaidums, kurā tika paziņota karalienes nāve:

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu