Pasaule sēro par mūžībā aizgājušo karalieni Elizabeti II; valstu līderi izsaka līdzjūtību karaliskajai ģimenei

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Paziņojums par karalienes nāvi Londonā.
Paziņojums par karalienes nāvi Londonā. Foto: BEN STANSALL/AFP

Izplatoties ziņai par Lielbritānijas karalienes Elizabetes II nāvi, pasaules līderi 8. septembrī steiguši apliecināt cieņu aizgājušajai monarhei un izteikt līdzjūtību karaliskajai ģimenei un visai Lielbritānijai.

Jau ziņots, ka 96 gadu vecumā 8. septembrī mirusi Lielbritānijas karaliene Elizabete II, ceturtdien paziņojusi Bekingemas pils. Elizabete II mirusi šo pēcpusdien Balmoralas muižā.

Pēc viņas nāves troni mantojis Elizabetes II vecākais dēls Čārlzs.

Saistībā ar Lielbritānijas karalienes Elizabetes II aiziešanu mūžībā visdziļāko līdzjūtību karaliskajai ģimenei un Lielbritānijas tautai 8. septembra vakarā izteikušas Latvijas augstākās amatpersonas. Atgādinām, ka karaliene 2006.gadā apmeklēja Latviju.

Līdzjūtību karaliskajai ģimenei ceturtdien izteikuši arī citi pasaules valstu līderi un organizācijas.

"Mēs sirdīs un domās esam kopā ar karalienes ģimenes locekļiem (un) Apvienotās Karalistes tautu," dažas minūtes pēc paziņojuma par karalienes nāvi pavēstīja Baltais nams.

Arī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs apliecināja cieņu karalienei. "Kā Apvienotās Karalistes visilgāk dzīvojošā un visilgāk valdošā valsts galva, karaliene Elizabete II visā pasaulē tika plaši apbrīnota par savu grāciju, cieņu un uzticību. Viņa bija mierinoša klātbūtne gadu desmitiem ilgo plašo pārmaiņu laikā," norādīja Gutērrešs.

Īrijas prezidents Maikls Higinss izteica līdzjūtību britiem un nodēvēja Elizabeti II par "ievērojamu Īrijas draugu", kurai bija "liela ietekme uz mūsu abu tautu savstarpējās sapratnes saitēm".

Indijas premjerministrs Narendra Modi pavēstīja, ka viņu sāpinājušas ziņas par karalienes nāvi. Modi tviterī norādīja, ka Elizabete II "personificēja cieņu un pieklājību sabiedriskajā dzīvē".

Itālijas premjerministrs Mario Dragi sacīja, ka karaliene reprezentējusi līdzsvaru un gudrību. "Viņa garantēja stabilitāti krīzes brīžos un uzturēja dzīvu tradīciju vērtību sabiedrībā (..). Viņas kalpošanas gars, viņas centība (..), dziļā cieņa, ar kādu viņa ieņēma amatu tik ilgu laiku, ir bijis pastāvīgs apbrīnas avots paaudzēm," paziņoja Dragi.

"Karaliene Elizabete ir sieviete, kas ir atstājusi savas pēdas gadsimtā - Apvienotajā Karalistē un visā pasaulē.

Viņa piedzīvoja mūsdienu vēsturi un rakstīja mūsdienu vēsturi," savā līdzjūtībā norādīja Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers.

"Šeit, Vācijā, viņa tika apbrīnota un cienīta," norādīja Šteinmeiers, piebilstot, ka viņas nāve iezīmē laikmeta beigas.

"Kā mums nesen parādījis Krievijas briesmīgais karš Ukrainā, miers un brīvība Eiropā nav pašsaprotama lieta. Taču arī karaliene Elizabete II ir piedzīvojusi, ka karu Eiropā var pārvarēt. Un viņa pati ir devusi savu ieguldījumu kara brūču dziedēšanā," pavēstīja Šteinmeiers.

Francijas prezidents Emanuels Makrons nodēvēja karalieni par Francijas draugu, kura, kā neviens, atstājusi ietekmi uz savu valsti un gadsimtu.

Līdzjūtības un cieņas apliecinājumi karaliskajai ģimenei un Lielbritānijai turpina pienākt no visas pasaules. Arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kura valsts pašreiz cīnās pret Krievijas iebrukumu, ukraiņu tautas vārdā izteicis līdzjūtību karaliskajai ģimenei.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien izteica līdzjūtību jaunajam Lielbritānijas karalim Čārlzam III sakarā ar karalienes Elizabetes II nāvi, novēlot jaunajam monarham "drosmi un izturību".

"Vissvarīgākie notikumi Apvienotās Karalistes jaunākajā vēsturē ir nesaraujami saistīti ar Viņas Majestātes vārdu. Elizabete II daudzus gadu desmitus pelnīti baudīja savu pavalstnieku mīlestību un cieņu, kā arī autoritāti uz pasaules skatuves," sacīja Putins.

Bijusī Vācijas kanclere Angela Merkele atzina Elizabetes II "lielo nozīmi".

"Ar viņas nāvi beidzas laikmets. Nav vārdu, ar kuriem varētu pat sākt novērtēt šīs karalienes lielo nozīmi, viņas pienākuma apziņu, viņas morālo godīgumu, viņas ziedošanos un viņas cieņu septiņos gadu desmitos Apvienotajai Karalistei, Eiropai un pasaulei," sacīja Merkele.

Līdzjūtību karaliskajai ģimenei izteica arī Romas pāvests Francisks.

"Dziļi apbēdināts, uzzinot par Viņas Majestātes karalienes Elizabetes II nāvi, es izsaku patiesu līdzjūtību Jūsu Majestātei, karaliskās ģimened locekļiem, Apvienotās Karalistes un Sadraudzības tautai," teikts pāvesta telegrammā.

"Es pievienojos visiem, kas sēro par viņas zaudēšanu, aizlūdzot par aizgājušās karalienes mūžīgu mieru un apliecinot cieņu viņas dzīvei, kurā viņa nemitīgi kalpoja nācijas un Sadraudzības labā, viņas rādītajam piemēram ar uzticību pienākumam, viņas apliecinātajai stabilajai ticībai Jēzum Kristum un viņas stingrajai cerībai uz viņa solījumiem," teikts Franciska telegrammā.

Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru izsludināja Brazīlijā trīs dienu valsts sēras sakarā ar Elizabetes II nāvi.

Pie Bekingemas pils pulcējas sērotāji; pie vārtiem gulst ziedu klēpji:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu