Latvijā 28 mežacūkām pagājušonedēļ konstatēts Āfrikas cūku mēris

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 28 mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotā informācija.

Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta četrām mežacūkām Gulbenes novadā, tostarp divām mežacūkām Litenes pagastā un pa vienai mežacūkai Daukstu pagastā un Stradu pagastā. Tāpat saslimšana konstatēta četrām mežacūkām Rēzeknes novadā, tostarp trīs mežacūkām Sakstagala pagastā un vienai mežacūkai Bērzgales pagastā, kā arī četrām mežacūkām Ventspils novadā, tostarp trim mežacūkām Ugāles pagastā un vienai mežacūkai Zlēku pagastā.

Tāpat ĀCM pagājušajā nedēļā ir konstatēts trim mežacūkām Līvānu novada Sutru pagastā, un pa vienai mežacūkai Balvu novada Lazdukalna pagastā un Lazdulejas pagastā, pa vienai mežacūkai Augšdaugavas novada Ambeļu pagastā un Prodes pagastā, pa vienai mežacūkai Madonas novada Aronas pagastā un Ošupes pagastā, kā arī pa vienai mežacūkai Preiļu novada Rušonas pagastā un Upmalas pagastā.

ĀCM pagājušajā nedēļā konstatēts arī vienai mežacūkai Jelgavas novada Līvbērzes pagastā, vienai mežacūkai Jēkabpils novada Rubenes pagastā, vienai mežacūkai Ludzas novada Mežvidu pagastā, vienai mežacūkai Ogres novada Lēdmanes pagastā un vienai mežacūkai Talsu novada Strazdes pagastā.

Tādējādi mežacūku populācijā ĀCM šogad Latvijā konstatēts kopumā 804 mežacūkām 29 novadu 178 pagastos.

Kopš 2014.gada jūnija, kad Latvijā pirmo reizi tika reģistrēts ĀCM, vīruss konstatēts kopumā 6806 mežacūkām, tostarp 2014.gadā Latvijā ĀCM tika konstatēts 217 mežacūkām, 2015.gadā - 1048, 2016.gadā - 1146, 2017.gadā - 1431, 2018.gadā - 905, 2019.gadā - 430, 2020.gadā - 377, bet 2021.gadā - 448 mežacūkām.

PVD iepriekš skaidroja, ka konstatēto ĀCM gadījumu skaita pieaugums mežacūku populācijā saistīts ar mežacūku populācijas pieaugumu.

Vienlaikus ĀCM šogad skāris arī sešas saimniecības ar kopumā 1512 mājas cūkām.

TVNET jau vēstīja, ka ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. ĀCM Ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu