Kura ir senākā civilizācija pasaulē? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Šumeru valdnieka galvas skulptūra.
Šumeru valdnieka galvas skulptūra. Foto: Wikimedia Commons

Gadu tūkstošu laikā plaukušas un kritušas ir daudzas civilizācijas. Kura no tām ir senākā? Noteikti teiksi, ka šumeri. Bet vai tiešām?

Pirms aptuveni 30 gadiem atbilde uz šo jautājumu bija viena, proti, ap 4000. gadu pirms mūsu ēras Dienvidmezopotāmijā uzplauka šumeru kultūras agrīnā fāze, kas tiek uzskatīta par senāko civilizāciju pasaulē. Šumeru agrīno periodu arheologi dēvē par Urukas periodu. Uruka bija Šumeras galvaspilsēta, kur mūsdienās ir atrasti daudzi paši senākie šumeru artefakti.

Tiesa, pēdējos dažos desmitos gadu ir atrasti pierādījumi, ka šumeriem bijuši daži sāncenši, to skaitā senie ēģiptieši, kas arī pretendē uz senākās civilizācijas godu.

Civilizācijas definīcija gan ir visai plaša, tomēr kopumā kultūrai ir jāsasniedz zināmi punkti, lai to varētu saukt par civilizāciju, piemēram, ir jāpastāv pilsētām, apūdeņošanas sistēmām un rakstībai. Šumeriem tas viss bija.

Šumeri, iespējams, arī izgudroja reliģiju, izveidojot zikurātus un nostiprinot priesteru kastas, lai pielūgtu dažādas specifiskas dievības, vēstīts izdevumā “Live Science”.

Vēsturnieki uzskata, ka Bībeles stāsts par Noasu, kurš pēc Dieva vēlējuma uzbūvēja šķirstu, lai no vispasaules plūdiem glābtu savu ģimeni un dzīvnieku pasauli, patiesībā ir saistīts ar "Eposu par Gilgamešu" un radies jau ap 2150. gadu pirms mūsu ēras.

Kā jau minēts, daži pētnieki uzskata, ka pastāv senākas civilizācijas par Šumeras civilizāciju.

“Es teiktu, ka senie ēģiptieši un šumeri principā bija sāncenši rašanās ziņā,” pauda pētnieks Filips Džonss.

Desmitiem gadu ilgie kari un nemieri Irākas teritorijā nozīmē to, ka arheologiem ilgi nebija pieejamas daudzas izrakumu vietas Mezopotāmijas teritorijā. Tikmēr eģiptologi turpināja strādāt. Rezultāts ir tāds, ka arheologi tagad Ēģiptē ir atraduši rakstītās liecības, kas ir tikpat senas, cik šumeru raksti. Tas liecina, ka Senās Ēģiptes civilizācija radās aptuveni tajā pašā laikā kad Šumeras agrīnā fāze.

Vēl viens kandidāts ir Indas ielejas civilizācija, kas radās mūsdienu Afganistānas, Pakistānas un Indijas teritorijā ap 3300. gadu pirms mūsu ēras. Tiesa, ielejā tiek atrasti aizvien senāki priekšmeti, tāpēc nebūtu brīnums, ja reiz tiktu atrasti pierādījumi par to, ka civilizācija tur pastāvējusi vēl senāk.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu