Valdība lemj pārtraukt Latvijas un Baltkrievijas vienošanos par pilsoņu savstarpējiem braucieniem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zābaki un koferis. Ilustratīvs attēls
Zābaki un koferis. Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdība šodien lēma atbalstīt Ārlietu ministrijas (ĀM) priekšlikumu pārtraukt Latvijas un Baltkrievijas vienošanos par pilsoņu savstarpējiem braucieniem.

ĀM skaidro, ka Latvijas un Baltkrievijas valdības vienošanās tika noslēgta, lai atvieglotu ceļošanu abu valstu iedzīvotājiem. Tā stājās spēkā 2008.gada 1.augustā diplomātiskajās notās noteiktajā kārtībā. Vienošanās mērķis bija attīstīt draudzīgas kaimiņu attiecības starp valstīm, veicinot abu valstu kontaktu attīstīšanu starp cilvēkiem, atvieglojot ieceļošanas vīzu saņemšanas iespējas.

ĀM vērš uzmanību, ka 2020.gadā stājās spēkā nolīgums starp Eiropas Savienību un Baltkrieviju par vīzu atvieglinātu izsniegšanu. Vienošanās paredz Latvijas pilsoņu, bezvalstnieku, kuri pastāvīgi dzīvo Latvijas teritorijā un personu, kurām Latvijā ir nepilsoņa statuss atbrīvojumu no reģistrēšanās prasības, uzturoties Baltkrievijas teritorijā līdz 30 dienām.

ĀM akcentēja, ka ar Latvijas un Baltkrievijas vienošanās pārtraukšana tiks piemērota parastā reģistrēšanās kārtība, kas nosaka, ka jāreģistrējas desmit dienu laikā no iebraukšanas Baltkrievijā.

Ministrija atzīmēja, ka, reaģējot uz Baltkrievijas atbalstu 24.februāri uzsāktajam Krievijas iebrukumam Ukrainā, Baltkrievijas teritorijas iesaisti pilna mēroga Krievijas karadarbībā pret Ukrainu, kā arī Krievijas un Baltkrievijas bruņoto spēku pastiprināto aktivitāti Baltkrievijas teritorijā, ir daļēji apturēta vienoto Šengenas ieceļošanas vīzu izsniegšana Baltijas pilsoņiem Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs. Ņemot vērā ievērojamus drošības riskus un neprognozējamu drošības situācijas attīstību, ĀM stingri aicina Latvijas pilsoņus neceļot uz Baltkrieviju.

Tāpat ĀM uzsvēra, ka Latvija neredz iespēju turpināt līgumtiesiskās attiecības ar Baltkrieviju pilsoņu ceļošanas jomā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu