Igaunijas glābēji, pieprasot algu palielinājumu, pie parlamenta novieto ugunsdzēsēju auto

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas Glābšanas dienests. Ilustratīvs foto
Igaunijas Glābšanas dienests. Ilustratīvs foto Foto: Päästeamet

Igaunijas Glābšanas dienestu darbinieku arodbiedrība no otrdienas līdz ceturtdienai pie parlamenta ēkas Tallinā novietojusi ugunsdzēsēju automašīnu, lai atgādinātu politiķiem par viņu solījumu celt glābēju atalgojumu.

Arodbiedrība uzstāj, ka glābējiem tika solīts, ka līdz 2023.gadam viņu algas tiks paaugstinātas līdz valstī vidējās algas līmenim, tomēr realitātē atšķirība starp vidējo algu un glābēju darba samaksu ir tikai pieaugusi un glābēju situācija pasliktinās.

Šogad glābēju vidējā alga mēnesī bija par 564 eiro mazāka nekā valstī vidējās darba samaksas rādītājs. No visām prioritārajām grupām, kuru algu palielināšanu uzsvērusi valdība, glābēju situācija ir vissliktākā.

Zemā atalgojuma dēļ arvien grūtāk ir atrast darbiniekus, kā arī pieaug esošo glābēju darba slodze un riski veselībai un dzīvībai. Zemā atalgojuma dēļ glābēji nevar saņemt hipotekāro kredītu, un, lai nodrošinātu pienācīgu iztiku savām ģimenēm, liela daļa glābēju strādā vairākos darbos.

Glābšanas dienestam Igaunijā gadiem hroniski trūcis finansējuma. Neskatoties uz to, valdība ir vienojusies 2023.gadā samazināt dienesta budžeta, kas var novest pie darbavietu likvidēšanas un glābēju brigāžu slēgšanas, norāda arodbiedrība.

Arodbiedrības aplēses liecina, ka budžeta samazināšanas dēļ varētu tikt slēgtas trīs vai četras brigādes, kas nozīmētu krasu glābšanas dienesta darba kvalitātes un palīdzības pieejamības krīzes situācijās pasliktināšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu