Teherāna vēlas neitralizēt ASV sankcijas, plašāk sadarbojoties ar Krieviju, uzsver Irānas prezidents

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Irānas prezidents Ebrahims Raisi
Irānas prezidents Ebrahims Raisi Foto: FOREIGN MINISTRY OF UZBEKISTAN/via REUTERS

Irāna vēlas neitralizēt ASV noteiktās sankcijas, paplašinot sadarbību ar Krieviju, ceturtdien samita gaitā Samarkandā sacīja Irānas prezidents Ebrahims Raisi.

"Pret divpusējo attiecību paplašināšanu mēs izturamies nopietni. Mūsu attiecības nav parastas, tām drīzāk ir stratēģisks raksturs," Šanhajas Sadarbības organizācijas forumā Uzbekistānas pilsētā sacīja Irānas prezidents.

Sadarbība var tikt paplašināta politikas, tirdzniecības un ekonomikas, kā arī kosmosa jomā, viņš paskaidroja.

Reaģējot uz ASV noteiktajām sankcijām, ko lielā mērā ievēro arī citas rietumvalstis, Irāna strādā pie ārpolitikas pārorientēšanas, kā arī cenšas stiprināt ekonomisko un militāro sadarbību ar Ķīnu un Krieviju, cita starpā arī lai mazinātu Rietumu sankciju ietekmi.

ASV 2018.gadā Trampa administrācijas laikā izstājās no 2015.gada starptautiskā kodolpakta, neraugoties uz to, ka Irāna vienošanās prasības ievēroja, kā arī noteica Teherānai smagas ekonomiskās sankcijas.

Reaģējot uz šiem Vašingtonas soļiem, Irāna 2019.gadā sāka atvirzīties no pakta prasību ievērošanas. Irāna veikusi urāna bagātināšanu, radot bažas, ka tā pietuvojusies kodolieroču ražošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu