Šveice iegādāsies pretrunīgi vērtētos iznīcinātājus F-35

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
F-35 lidmašīna no ASV ražotāja 'Lockheed Martin".
F-35 lidmašīna no ASV ražotāja 'Lockheed Martin". Foto: Harald Tittel/AP

Šveices likumdevēji 15. septembrī nobalsoja par pretrunīgi vērtēto iznīcinātāju F-35 iegādi, nerīkojot referendumu, ko pieprasīja darījuma pretinieki.

Parlamenta apakšpalāta Nacionālā padome ar lielu balsu vairākumu deva valdībai atļauju iegādāties 36 lidmašīnas no ASV ražotāja 'Lockheed Martin".

Augšpalāta – Kantonu padome - šo iegādi jau ir apstiprinājusi.

Pagājušajā mēnesī Šveices valdība paziņoja, ka tā plāno iegādāties šīs kaujas lidmašīnas, neraugoties uz petīciju par tautas balsojuma rīkošanu šajā jautājumā.

Kreisā alianse "Stop F-35" iesniedza 100 000 parakstu, kas saskaņā ar Šveices tiešās demokrātijas sistēmu nepieciešami, lai par jebkuru jautājumu varētu sarīkot referendumu.

Taču valdība paziņoja, ka nebūs pietiekami daudz laika, lai sarīkotu balsojumu, pirms beidzas "Lockheed Martin" piedāvājums par F-35A iegādi, tādējādi Šveice nespētu aizstāt savu novecojošo iznīcinātāju floti.

Šveice 2021. gada jūnijā nolēma iegādāties F-35, un līdz 2023. gada martam tai ir jāparaksta līgums.

2020. gada septembrī Šveices vēlētāji ar nelielu balsu pārsvaru apstiprināja sešu miljardu Šveices franku (6,3 miljardi eiro) finansējumu valsts "F/A-18 Hornet" flotes nomainīšanai.

Šveice pievienosies arvien pieaugošajam skaitam Eiropas valstu, kas ir izvēlējušās F-35, tostarp Beļģijai, Dānijai, Grieķijai, Itālijai, Lielbritānijai, Nīderlandei, Norvēģijai, Polijai, Somijai un Vācijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu