ĀCM pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 33 mežacūkām; šogad ar slimību konstatēti jau 837 dzīvnieki

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 33 mežacūkām, kā rezultātā mežacūku populācijā ĀCM šogad Latvijā konstatēts kopumā 837 mežacūkām 29 novadu 185 pagastos, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotā informācija.

Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta sešām mežacūkām Rēzeknes novadā, tostarp četrām mežacūkām Gaigalavas pagastā un pa vienai mežacūkai Ilzeskalna pagastā un Silmalas pagastā.

Tāpat saslimšana konstatēta piecām mežacūkām Madonas novadā, tostarp divām mežacūkām Ošupes pagastā un pa vienai mežacūkai Aronas pagastā, Barkavas pagastā un Praulienas pagastā.

ĀCM pagājušajā nedēļā ir konstatēts trim mežacūkām Preiļu novadā, tostarp divām mežacūkām Rušonas pagastā un vienai mežacūkai Vārkavas pagastā.

Saslimšana konstatēta arī divām mežacūkām Balvu novada Lazdulejas pagastā, Smiltenes novada Grundzāles pagastā un Ventspils novada Vārves pagastā, kā arī divām mežacūkām Gulbenes novadā, tostarp pa vienai mežacūkai Daukstu pagastā un Stāmerienas pagastā, divām mežacūkām Kuldīgas novadā, tostarp pa vienai mežacūkai Ēdoles pagastā un Skrundas pagastā, kā arī divām mežacūkām Tukuma novadā, tostarp pa viena mežacūkai Degoles pagastā un Slampes pagastā.

ĀCM pagājušajā nedēļā konstatēts arī pa vienai mežacūkai Alūksnes novada Liepnas pagastā, Cēsu novada Raiskuma pagastā, Dienvidkurzmes novada Sakas pagastā, Dobeles novada Annenieku pagastā, Krāslavas novada Šķaunes pagastā, Ludzas novada Šķaunes pagastā un Talsu novada Lībagu pagastā.

Tādējādi mežacūku populācijā ĀCM šogad Latvijā konstatēts kopumā 837 mežacūkām 29 novadu 185 pagastos.

Kopš 2014.gada jūnija, kad Latvijā pirmo reizi tika reģistrēts ĀCM, vīruss konstatēts kopumā 6839 mežacūkām, tostarp 2014.gadā Latvijā ĀCM tika konstatēts 217 mežacūkām, 2015.gadā - 1048, 2016.gadā - 1146, 2017.gadā - 1431, 2018.gadā - 905, 2019.gadā - 430, 2020.gadā - 377, bet 2021.gadā - 448 mežacūkām.

PVD iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka konstatēto ĀCM gadījumu skaita pieaugums mežacūku populācijā saistīts ar mežacūku populācijas pieaugumu.

Vienlaikus ĀCM šogad skāris arī sešas saimniecības ar kopumā 1512 mājas cūkām.

LETA jau vēstīja, ka ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. ĀCM Ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu