Kāpēc karaliskās ģimenes locekļi tiek apglabāti ar svinu izoderētos zārkos? (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Karalienes Elizabetes II bēres.
Karalienes Elizabetes II bēres. Foto: AP/Scanpix

Karaliene Elizabete II savas valdīšanas laikā piedzīvoja visu, sākot no Lielā Londonas smoga un Suecas krīzes un beidzot ar cilvēka izkāpšanu uz Mēness, PSRS sabrukumu un interneta izgudrošanu. Karaliene mira 2022. gada 8. septembrī, bet 19. septembrī krāšņā un iespaidīgā ceremonijā tika apglabāta. Ņemot vērā senās karaliskās tradīcijas, ir zināmas dažādas interesantas detaļas par karaliskajām bērēm.

Karalienes bēru procesija bija varena un krāšņa. Izskanēja gan ieroču zalves, gan Bigbena zvani, to visu pavadot krāšņiem gājieniem un cilvēku pūļiem. Līdzīgi kā princis Filips, arī karaliene Elizabete tika guldīta ozolkoka zārkā, kas īpaši viņai izgatavots jau pirms 30 gadiem. Zārks nav no vieglajiem – tas sver vismaz 250 kilogramus. Kāpēc? Tāpēc, ka tas izoderēts ar svinu.

Karaliskās ģimenes locekļi Lielbritānijā parasti tiek apglabāti ar svinu izoderētos zārkos, lai atliekas labāk saglabātos. Kā vēstīts izdevumā “Metro”, svins pasargā zārka iekšpusi no mitruma, līdz pat gadam palēninot sadalīšanās procesu. Kad 1997. gadā nomira princese Diāna, arī viņa tika guldīta ar svinu izoderētā zārkā, tāpēc tas bija aptuveni 245 kilogramus smags.

Anglijas dižciltīgie šo tradīciju ir piekopuši vismaz četrus gadsimtus. Avoti vēsta, ka ar svinu izoderētos zārkos guldīta kā Elizabete I un Čārlzs II, tā Frānsiss Dreiks un baroka komponists Georgs Frīdrihs Hendelis.

Tiesa, ne visiem pa prātam bija tik smags zārks. Medijs “The Irish Times” raksta, ka princese Margarēta uzstāja, lai viņu pēc nāves kremē, bet viņas pelnus apglabā blakus viņas tēva zārkam. Tas, šķiet, bija vienīgais veids, kā tikt apglabātai blakus tēvam, jo brīvas vietas pie Džordža VI Vindzora zārka Vindzoras pilī nebija.

Arī Karaliene māte jeb karaliene Elizabete tika apglabāta šajā kapelā, bet tagad viņiem pievienojās arī Elizabete II. Plānots uz turieni pārvietot arī prinča Filipa mirstīgās atliekas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu