Krievijas kriminālkodeksā nosaka atbildību par mobilizācijas un karastāvokļa pārkāpumiem (9)

Par padošanos gūstā draudēs kriminālatbildība
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijas Valsts dome otrdien otrajā un trešajā lasījumā apstiprināja grozījumus Krievijas kriminālkodeksā, kas likumā vairākus jaunus pantus un terminus, ziņo Krievijas medijs “Meduza”.

Kriminālkodeksā tagad būs iekļauti panti par brīvprātīgu padošanos gūstā, par ko paredzēts cietumsods līdz desmit gadiem, un par marodierismu, par to paredzēts cietumsods līdz 15 gadiem.

Krievijas kriminālkodeksā turpmāk būs paredzēta atbildība par noziegumiem, kas pastrādāti mobilizācijas un karastāvokļa vai kara laika apstākļos”.

Kriminālatbildība paredzēta arī par dezertēšanu mobilizācijas vai karastāvokļa apstākļos, kā arī atteikšanos piedalīties militāros konfliktos, kā arī par attiecīgu pavēļu nepildīšanu.

Likums vēl jāapstiprina parlamenta augšpalātā un jāparaksta diktatoram Vladimiram Putinam.

Mediji ziņojuši, ka Krievijas karavīri Ukrainā vairākos gadījumos atteikušies doties kaujā un mēģinājuši atvaļināties no armijas.

Atšķirībā no Ukrainas, kas veica plašu mobilizāciju ar mērķi sasniegt viena miljona karavīru lielu aktīvo militāro spēku, Krievija ir turpinājusi paļauties uz ierobežotu brīvprātīgo kontingentu.

Vairāki Krievijas politiķi aicinājuši izsludināt mobilizāciju, bet Kremlis līdz šim noraidījis šādu soli.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu