Ielūkojies, kā izskatās dārgākie īpašumi Latvijā un kā ir mainījies ekskluzīvo īpašumu tirgus (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: city24.lv

Kamēr ziņu virsraksti vēsta, ka daudzi šobrīd vēlas tikt vaļā no novecojušajiem dzīvokļiem padomju laika sērijveida mājās, nekustamo īpašumu sludinājumu portāls “City24.lv” sadarbībā ar Latvia Sotheby’s International Realty ielūkojās “otrā pusē”: kas interesants un arī jauns pieejams premium segmentā jeb īpašumu sludinājumos, kuru pārdošanas cena rakstāma ar septiņu ciparu skaitli. Tāpat speciālistiem jautājām, kādi darījumi šogad notikuši un vai šī brīža sarežģītajos laikos ekskluzīvo īpašumu pircējus nākas gaidīt ilgāk.

Latvia Sotheby’s International Realty statistika liecina, ka Latvijas premium tirgū viss notiek - šī gada pirmajā pusē premium mājokļu tirgū Latvijā noslēgti 611 darījumi, kas ir par 137 darījumiem vairāk nekā pērnā gada pirmajos sešos mēnešos. Kopā ar darījumu skaitu atbilstoši audzis arī to veidotais apgrozījums – periodā no šī gada janvāra - jūnija premium mājokļos investēti 154.6 miljoni eiro. Tikmēr ekskluzīvajā segmentā – īpašumos, kuru vērtība pārsniedz 1 miljonu eiro, – notikuši vien 5 darījumi, un tie realizēti Jūrmalā.

Ilze Mazurenko, Latvia Sotheby’s International Realty īpašniece un vadītāja, norāda, ka lielo darījumu skaits ir būtiski samazinājies un šobrīd vairāk notiek tādi darījumi, kas atbilst vietējā pircēja pirktspējai.

“Raksturojot situāciju nekustamā īpašuma tirgū šī gada pirmajos astoņos mēnešos, jānorāda, ka lielo darījumu apmērs un pircēju interese par darījumiem, kas pārsniedz 2 miljonu robežu, ir jūtami sarucis. Tas rada apstākļus, kuros augstākā cenu segmenta īpašumu pārdevējiem krietni ilgāku laiku nāksies gaidīt pircēju.

Lai gan šajā vasarā izjutām gana aktīvu interesi no ārvalstu klientiem par ekskluzīvo īpašumu iegādi Jūrmalā, jo interese tajā investēt lieliskās dabas un jo īpaši Jūrmalas atmosfēras dēļ vienmēr ir bijusi un joprojām ir aktuāla, lielākā daļa potenciālo pircēju nav līdz galam lēmuši par labu īpašuma iegādei.

Tas ir pamatojams ar pašreizējo politisko un ekonomisko fonu, kurā ārvalstu klienti priekšplānā izvirza savu emocionālo labsajūtu un nogaida, līdz iestāsies pozitīvāka vispārējā kopaina.”

Izrādās, ka Rīgas dzīvokļi ir premium tirgus dzinējspēks – šī gada pirmajā pusē Rīgā iegādāti 402 dzīvokļi kopā 90.3 miljonu eiro vērtībā, kas, salīdzinot ar aizvadītā gada pirmo pusi, ir straujš pieaugums, jo pērnā gada pirmajos sešos mēnešos tika slēgti 307 darījumi 74.7 miljonu eiro vērtībā (attiecīgi 30.9% un 20.8% pieaugums gada laikā).

Pierīgas premium dzīvokļu tirgus pagājušā gada otrajā pusē sasniedza jaunu rekordu dzīvokļu darījumos. Šogad 74 īpašnieki jau saņēmuši jaunu premium dzīvokļu atslēgas, par tiem kopā iemaksājot 13.8 miljonus eiro. Tas ir par 114% vairāk nekā 6.4 miljoni eiro pērnā gada pirmajos sešos mēnešos. Arī kūrortpilsētā Jūrmalā jaunos premium dzīvokļus šogad iegādājušies 79 īpašnieki, kuru tēriņi kopā sasniedza 19.9 miljonus eiro, no kuriem 59 ir bijuši 150,000 - 300,000 eiro vērtībā, 19 dzīvokļi 300,000 - 500,000 eiro un tikai viens dzīvoklis virs 500,000 eiro. Jūrmalas dzīvokļu tirgus dinamika būtiski atšķiras no Rīgas un Pierīgas, jo ir novērojams neliels kritums 300,000 eiro apmērā pret 2021. gada pirmo pusi, kopā sastādot 19.9 miljonus eiro. Latvijas premium privātmāju tirgū šogad pārskata reģionos iegādāts 41 mājoklis kopā 26.8 miljonu eiro vērtībā. Galvaspilsētā slēgti 5 darījumi 2.6 miljonu eiro vērtībā (trīs privātmājas

350,000 - 500,000 eiro cenu kategorijā, divas virs 500,000 eiro un neviens virs 1 miljona eiro). Pierīgas teritorijā premium privātmāju tirgū janvāra - jūnija periodā 22 mājokļi iepriecināja jaunus īpašniekus, un tie kopumā izmaksāja 9.9 miljonus eiro (piecas privātmājas 350,000-500,000 eiro cenu kategorijā, četras virs 500,000 eiro un veseli pieci virs viena miljona eiro). Attiecīgi 2022. gada pirmā puse radījusi 34.4% pieaugumu pret 7.4 miljoniem eiro aizvadītā gada beigām. Jūrmalas premium privātmāju tirgū noslēgti 14 darījumi par summu 14.2 miljonu eiro vērtībā, kas ir 26.5% pieaugums pret 2021. gada janvāra-jūnija laikā ieguldītajiem 11.2 miljoniem eiro. Tieši Jūrmalas privātmāju tirgū, notikuši pieci šī pusgada darījumi, kas bijuši no paša eksluzīvā mājokļu privātmāju tirgus segmenta, kuru vērtība pārsniedza 1 miljona eiro robežu. Pa trim pārskata reģioniem 2022. gada pirmajā pusē iegādāti 15 apbūvei domāti premium apbūves zemes nekustamie īpašumi, kuru kopējā vērtība bija 3.7 miljoni eiro.

Spilgtāko premium īpašumu piemēri Latvijas tirgū

Nekustamo īpašumu sludinājumu portāla “City24.lv” dārgāko īpašumu absolūtā līdere ir ekskluzīva rezidence “Villa Margarita” Jūrmalā. Filmu cienīgā četrstāvu privātmāja atrodas klusā vietā blakus priežu parkam, kur līdz jūrai ir tikai 200 metri. Pirmajā stāvā atrodas galvenā viesu uzņemšanas zona ar grandiozu kamīnu un griestu augstums sasniedz 8 metrus. Tāpat arī izsmalcināta ēdamzāle, āra atpūtas zona ar pilnībā stiklotu kupolu, milzīgs peldbaseins un pirts ar atpūtas telpu. Trešajā stāvā atrodas plaša atpūtas zona. Privātmājas pagrabstāvā izvietota grezna spēļu zona ar biljarda galdu, bāru un kinozāli, kā arī vīna pagrabs. Īpašuma cena: 5 500 000 €.

Vēl Jūrmalā pieejams īpašums ar skatu uz jūru, kas atrodas Lielupē. Iespaidīgais nams atrodas pirmajā līnijā no jūras - jūra un balto smilšu pludmale ir tikai 100 metru attālumā. Iespaidīgā un labiekārtotā privātā teritorija ar kopējo platību 3888 m2 ļauj norobežoties no nevēlamiem skatieniem un apkārtējiem trokšņiem. Ēku apdarē un labiekārtošanā izmantoti īpaši augstvērtīgi materiāli, izveidots izsmalcināts un grezns interjers un izbūvēts plašs peldbaseins. Nama priekšā labiekārtotas vairākas terases. Īpašuma cena: 4 200 000 €.

Prestižākajā Jūrmalas daļā - Lielupē, Meža prospektā pārdod pavisam svaigu un mūsdienīga interjera ieskautu privātmāju. Uz plašā zemesgabala izvietota atsevišķa viesu māja – pirts, ar malkas pirti, baseinu un atpūtas telpu, ar plašu āra terasi. Visas telpas ir ar jaunu iekšējo apdari un jaunām mēbelēm, interjers veidots saskaņā ar aktuālākajām interjera dizaina tendencēm. Īpašuma vērtību noteikti palielina arī blakus esošais skaistais priežu mežs un Ragakāpas dabas parks. Līdz jūrai - 400 metri. Īpašuma cena: 2 500 000 €.

Savukārt Mellužos, ne mazāk prestižā vietā, tiek piedāvāts vēl kāds mūsdienīgu vaibstu nams, kas atrodas līdzās jūrai, kāpu zonā. Mājas kopējā platība - 450 m2, piemājas teritorijas platība - 1369 m2. Nams izbūvēts trīs stāvos. Māja var lepoties ar mūsdienīgu dizaina interjeru, ļoti skaisti iekoptu dārzu un omulīgu terasi. Īpašuma cena: 2 900 000 €.

Šis nams Kāpu ielā ir elegances iemiesojums. Plašā privātmāja atrodas vien dažu minūšu gājienā no jūras, Kāpu ielā, Jūrmalā. Klasiska dizaina ieskautais nams ir pilnībā renovēts, apdarē izmantojot augstvērtīgus dabīgus materiālus un ir aprīkots ar ekskluzīvām itāļu dizaina mēbelēm. Pirmajā stāvā ir garāža ar vietu divām automašīnām un pirts ar atpūtas zonu un baseinu, no kura paveras skats uz burvīgu, ainaviski veidotu dārzu. Dārzā ir izvietota viesu māja ar stiklotu priekšnamu, omulīgu viesistabu, komfortablu, pilnībā aprīkotu virtuvi un plašu guļamistabu ar vannas istabu otrajā stāvā. Īpašuma cena: 2 220 000 €.

Bulduru prospektā 65 un 75 tiek piedāvātas Franču Rivjēras modernās klasikas stila villas. Ekskluzīvā villu lokācija iedzīvotājiem ļauj izbaudīt augstas klases dzīves vides priekšrocības kā mājoklī, tā arī tam tuvējā apkārtnē. Villu fasādi veido milzīgi stiklojumi un izsmalcinātas arhitektūras detaļas. Teritoriju ieskauj labiekārtots un ar zaļo elektroenerģiju apgaismots dārzs. Interjera dizainā izmantoti augstvērtīgi materiāli no Itālijas, Portugāles, Spānijas. Nodošana ekspluatācijā plānota 2022. gada ziemā. Īpašumu cena: no 2 200 000 €.

Foto: publicitātes

Kā iecienītāko īpašumu atrašanās vietu aiz Jūrmalas pārliecinoši ieņem Mežaparks. Uz zaļas un klusas ielas, priežu parka ielokā Mežaparkā pieejama klasiska stila privātmāja. Mājā ir 2,5 stāvi ar kopējo platību 762 m2. Mājas pirmajā stāvā ērti izvietota ieejas halle, dzīvojamā istaba ar virtuvi, atsevišķu ēdamtelpu ar kamīnu, no kurienes vienlīdz ērti nokļūt uz āra terases, vai arī apmeklēt baseina un spa zonu. Uz greznās mājas otro stāvu ved kāpnes, kas ir īsts meistardarbs. Mājā ir kopēja atpūtas telpa ar bibliotēku, bet jumta stāvā izvietotas palīgtelpas. Teritorija ap māju ir ar iekoptu dārzu, kuru rotā bagātīgus ziedu stādījumus, tikai Mežaparkam raksturīgos priežu siluetus, kas mijas ar dažādiem dekoratīvo krūmu stādījumiem. Dārzā vieta atrasta arī atsevišķam tējas namiņam, jo teritorijas kopējā platība ir 2582 m2. Īpašuma cena: 2 200 000 €.

Raksts tapis sadarbībā ar "City24".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu