Saeimas komisija atbalsta likumprojektu par veselības aprūpes nodrošināšanu deklarētajiem iedzīvotājiem

Papildināts
LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārsts. Ilustratīvs attēls
Ārsts. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 21. septembrī, atbalstīja Veselības ministrijas sagatavotos grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, kas paredzēs veselības aprūpes nodrošināšanu cilvēkiem, kuri Latvijā ir deklarējuši dzīves vietu.

Kā komisijas sēdē skaidroja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), likumprojekts paredz arī atteikties no tā arī neieviestās veselības aprūpes divu grozu sistēmas. Tas nozīmēs, ka Latvijā joprojām būtu viens jeb vienots veselības aprūpes grozs, kas iedzīvotājiem tiks segts no vispārīgiem nodokļu ieņēmumiem.

Pašlaik ir izveidojusies situācija, ka personas, kuras faktiski dzīvo vai strādā citā valstī, šobrīd var saņemt veselības aprūpes pakalpojumus valsts veselības apdrošināšanas ietvaros Latvijā, atzīmēts likumprojekta anotācijā.

Iepriekš tika plānots ieviest divu tā saucamo veselības aprūpes pakalpojumu "grozu" principu, paredzot veselības aprūpes minimumu jeb "pamata grozu" un valsts obligāto veselības apdrošināšanu jeb "pilno grozu", taču šī modeļa ieviešana tika atlikta, atzīmēts likumprojekta anotācijā.

Jau šobrīd likums paredz, ka ikvienam ir tiesības saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību, un minētais princips tiks saglabāts, uzsvērts anotācijā.

"Plānotās likuma izmaiņas ir loģisks solis, lai nodrošinātu un paātrinātu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību tiem cilvēkiem, kuri ir deklarēti Latvijā, proti, tiem, kuri šeit patiešām dzīvo un strādā," pauž komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP).

"Jaunās vienotības" politiķe Karina Ploka komisijas sēdē uzsvēra, ka likumprojektam nav atspoguļota fiskālā ietekme un ka finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) atbilstoši Saeimas Kārtības rullim sniegs savu atzinumu par likumprojektu.

Ploka vērsa uzmanību, ka likumprojektā paredzētajam deklarēšanās faktam nav tieša sasaiste ar nodokļu nomaksu un ka piedāvātajām izmaiņām varētu būt fiskāla ietekme, jo paplašinātu veselības pakalpojumu saņēmēju loku.

Komisija vienojās lūgt Saeimai likumprojektu skatīt steidzamības kārtībā un noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu līdz oktobra vidum.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu