ASV strauji izplatās bērnu trieka. Eksperti aicina vakcinēties (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vairākos ASV reģionos strauji izplatās īpašs poliomielīta jeb bērnu triekas paveids. Pasaules Veselības organizācija apsver iespēju ASV iekļaut to valstu sarakstā, kur arī novēroti līdzīgi poliomielīta paveidi.

Šajā sarakstā iekļautas 30 Eiropas, Āzijas un Āfrikas valstis, to skaitā Lielbritānija, Izraēla, Jemena, Alžīrija un Nigērija.

Ļaudis pašlaik ir neizpratnē par to, kas notiks tālāk. Vai cilvēkiem, kuri ir vakcinējušies pret šo slimību, nu nepieciešama papildu vakcīna? Ko darīt, ja tu īsti nezini, kāds ir tavs vakcinēšanās statuss? ASV aktuāli kļuvuši tādi un līdzīgi jautājumi.

Pašlaik gan nav nekāda iemesla cilvēkiem satraukties un meklēt iespēju iegūt papildu vakcīnu.

“Pašlaik nav bijuši nacionāli vai reģionāli ieteikumi doties saņemt papildu vakcīnu cilvēkiem, kuri ir droši par to, ka bērnībā ir vakcinēti. Tiesa, pastāv atsevišķi apstākļi, kas varētu likt indivīdam apsvērt iespēju saņemt vakcīnas papildu devu,” pauda infekcijas slimību speciālists Viljams Šefners.

Pagaidām atbildīgo amatpersonu galvenais uzdevums ir mudināt vakcinēties tos, kuri to nav izdarījuši vai arī nav pabeiguši pilnu vakcinācijas procesu, vēstīts izdevumā “Live Science”.

“Vakcinācija ir drošākais un labākais veids, kā cīnīties pret šo novājinošo slimību. Ir svarīgi, lai cilvēki, kuri nav vakcinēti, nekavējoties dotos vakcinēties. Mēs nebeidzam uzsvērt to, cik bīstama ir šī neārstējamā slimība,” teica eksperts Hosē R. Romero.

Kopš 2000. gada ASV izmantota tikai deaktivizēta poliomielīta vakcīna (IPV). Tā parasti tiek ievadīta plecā vai kājā un satur “mirušu” poliovīrusu, kas nevar izraisīt slimību. Orālā poliomielīta vakcīna savukārt ir līdzīgi efektīva, tomēr tās lietošana ASV tika apturēta, jo tā satur dzīvu, bet novājinātu vīrusu, kas var nonākt savvaļā un evolucionēt.

Pieaugušajiem, kuri nekad nav saņēmuši poliomielīta vakcīnu, vajadzīgas trīs vakcīnas devas. Tiem, kuri saņēmuši vienu vai divas devas, būtu steidzīgi jālūko pēc iespējas saņemt arī trešo.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu