Edvards Lūkass: Kodolieroču kārts ir efektīva tikmēr, kamēr turi to kabatā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Makare/LETA, Shutterstock, TVNET kolāža

“Kodolieroču kārts ir ļoti laba, kad turi to savā kabatā, bet, tiklīdz centies to izmantot, tā strauji zaudē efektivitāti”, intervijā TVNET raidījumam “Pasaule kabatā” pauda britu publicists un Vašingtonā bāzētās domnīcas “Centre for European Policy Analysis” (CEPA) pētnieks Edvards Lūkass.

Jau ziņots, ka trešdienas rītā Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzrunā Krievijas televīzijā paziņoja par daļējas mobilizācijas uzsākšanu, kā arī pieminēja, ka Krievija ir gatava izmantot visus līdzekļus, lai aizsargātu savu teritoriju pret uzbrukumiem, tādējādi liekot nojaust, ka runa ir arī par kodolieročiem.

Atbildot uz jautājumu, vai mobilizācijas paziņojums patiešām palielinājis kodolieroču izmantošanas risku, Lūkass pauda skepsi. “Manuprāt, daudz ko izteica tas, ka Putins pateica “es neblefoju”. Ja kāds jūtas spiests teikt “es neblefoju”, tas drīzāk liecina, ka viņš pats nav drošs par sava sacītā ticamību,” sprieda pētnieks.

Viņaprāt, kodolieroču turēšanas faktam vien būtu jābūt par gana labu atturēšanas mehānismu, tāpēc šāda retorika uzskatāma par izmisuma soli: “Mēs neredzam citas valstis, kurām ir kodolieroči, – Lielbritāniju, Franciju, Ameriku vai Ķīnu – sakām “mēs neblefojam”. Lūkasa ieskatā Putina mērķis ir kārtējo reizi iebiedēt Eiropas un Amerikas iedzīvotājus. Taču šādu kārti viņš esot izspēlējis jau iepriekš.

“Viņš jau ir draudējis ar eskalāciju, mēs par to padomājām un tāpat nolēmām apgādāt Ukrainu ar ieročiem un naudu, un Ukraina šo atbalstu ir ļoti labi izmantojusi. Manuprāt, šiem draudiem rietumvalstīs ir aizvien mazāka ietekme,”

sacīja Lūkass.

Pētnieks nav pārliecināts arī par taktisko kodolieroču lietošanas efektivitāti konfliktā Ukrainā. “To pielietojumam Ukrainā nav nekādu militāro priekšrocību,” pauda Lūkass. Turklāt pat tad, ja šie ieroči tiktu izmantoti iebiedēšanas vai demonstrēšanas nolūkos, tas kalpotu tikai par spriedumu Krievijas pilnīgai izolācijai no pārējās pasaules. Pētnieks uzsvēra, ka tādā gadījumā “sekotu vispārējs nosodījums, Ķīnas un Indijas dusmas. Visa pasaule apvienotos pret Krieviju un mēs redzētu vēl jo lielāku rietumvalstu atbalsta pieaugumu Ukrainai.” Savukārt potenciālā kodolieroču izmantošana pret NATO dalībvalsti, pēc pētnieka domām, esot pilnīgs neprāts.

Visu interviju lasi un skaties tiešsaistes žurnālā KLIK.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu