Partiju reitingi: sešām partijām vēl jācīnās par 5% barjeras pārvarēšanu Saeimas vēlēšanās (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Partijas "Katram un katrai" 14. Saeimas vēlēšanu reklāma
Partijas "Katram un katrai" 14. Saeimas vēlēšanu reklāma Foto: Zane Bitere/LETA

Sešas partijas nākamajā parlamenta sasaukumā varētu iekļūt visai stabili, bet sešām citām partijām vēl būs jāpacīnās par 5% barjeras pārvarēšanu Saeimas vēlēšanās, liecina pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma pētījumu centra SKDS veiktās jaunākās aptaujas dati, kuri publicēti 23. septembrī.

Septembra reitinga augšgalā ar 13,3% vēlētāju atbalstu ierindojas "Jaunā vienotība" (JV), kuras atbalsts mēneša laikā pieaudzis par pieciem procentpunktiem. Uz otro vietu pacēlušies pašreizējie opozicionāri Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ar 7,8% vēlētāju atbalstu, kas ir par 1,4 procentpunktu vairāk nekā augustā. Tālāk seko "Nacionālā apvienība" (NA), kurai atbalsts sarucis no 7,5% augustā līdz 7,3% septembrī.

Jaunākajā reitingā uz ceturto vietu ar 5,4% vēlētāju atbalstu ir pakāpies "Apvienotais saraksts" (AS). Augustā šim politiskajam spēkam bija 4,7% vēlētāju atbalsts. Partiju topa piektajā vietā septembrī ir "Saskaņa", kuru popularitāte mēneša laikā kritusies līdz 5,1% septembrī no 6,6% augustā. Par 0,2 procentpunktiem krities atbalsts politiskajam spēkam "Progresīvie", kuru popularitāte mēneša laikā samazinājusies līdz 4,9%.

Skaitot tikai izlēmušo balsis, šīs sešas partijas nākamajā Saeimā varētu iekļūt visai stabili: JV iegūtu 21,4% balsu, ZZS - 11,6%, NA - 11,3%, AS - 8,4%, bet "Saskaņa" un "Progresīvie" - nedaudz vairāk par 7% balsu.

Tālāk reitingā seko sešas partijas, kurām atbalsts svārstās ap vēlēšanu barjeras robežu, tostarp par iekļūšanu Saeimā vēl jācīnās politiskajam spēkam "Attīstībai/Par!" (AP), kam atbalsts mēneša laikā sarucis par 0,9 procentpunktiem - no 4,5% augustā līdz 3,6% septembrī, bet Latvijas Krievu savienības (LKS) popularitāte pieaugusi par 0,2 procentpunktiem un septembrī ir 3,1%.

"Katram un katrai" (KuK) atbalsts mēneša laikā pieaudzis par 0,5 procentpunktiem un ir 2,9%. Tāds pat reitings bijis "Latvija pirmajā vietā" (LPV), kas septembra aptaujā saņēmusi 2,9% atbalstu, kas ir par 0,4 procentpunktiem vairāk nekā augustā. Atbalsts "Stabilitātei" sarucis par 0,4 procentpunktiem un septembra aptaujā ir 2,7%, savukārt atbalsts politiskajam spēkam "Konservatīvie" sarucis par 0,6 procentpunktiem salīdzinājumā ar augustu un ir 2,1%.

Ja rēķina tikai izlēmušo aptaujāto balsis, AP iegūtu 5,2% vēlētāju atbalstu, bet pārējām nosauktajām partijām tas jau būtu zem 5% barjeras, tomēr gana tuvu tai, lai vēl cerētu uz iekļūšanu nākamajā Saeimas sasaukumā.

Aptaujā piedalījās 1825 Latvijas pilsoņi. Uz jautājumu, vai plāno balsot oktobra pirmajā dienā gaidāmajās Saeimas vēlēšanās, 37% atbildēja, ka noteikti balsos. Tas ir vairāk nekā augustā. Savukārt atbildi "vairāk ticams, ka piedalīšos" sniedza 33% respondentu, kas ir apmēram tikpat, cik augustā. Nedaudz ir samazinājies to cilvēku skaits, kuri noteikti vai visticamāk nepiedalīties vēlēšanās, bet 7% aptaujāto bijis grūti pateikt, vai vēlēšanās piedalīsies, liecina aptaujas dati.

14.Saeimas vēlēšanas paredzētas oktobra pirmajā dienā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu