Aptauja: Vairāk nekā puse skolēnu dzimšanas dienā vēlas saņemt naudu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Lielākā daļa skolēnu vecumā no 12 līdz 18 gadiem savā dzimšanas dienā kā dāvanu labprātāk saņemtu skaidru naudu vai finanšu līdzekļus, kas pārskaitīti uz bankas kontu, secināts bankas "Citadele" veiktajā pētījumā par bērnu un jauniešu finanšu paradumiem Latvijā.

Gan skolēni, gan studenti (jaunieši vecumā no 19 līdz 23 gadiem) dzimšanas dienā labprāt saņemtu skaidru naudu - šādai izvēlei priekšroku dod katrs trešais, proti, 31% abu vecuma grupu respondentu. Tikmēr jaunie pieaugušie jeb Latvijas iedzīvotāji vecumā no 24 līdz 29 gadiem visbiežāk norāda, ka dāvanā vēlētos iegūt kādu piedzīvojumu vai izklaidi, kas atbildēs minēts 30% gadījumu.

Otra biežāk pieminētā dāvana skolēniem ir kāda sen kārota lieta (24%), studentiem - piedzīvojums vai izklaide (27%), jaunajiem pieaugušajiem - skaidra nauda (28%), liecina aptaujas dati.

Skolēnu rindās vēl tikpat jeb 24% vēlētos saņemt naudu, kas pārskaitīta uz viņu bankas kontu, savukārt katrs piektais students un jaunais pieaugušais dzimšanas dienā labprāt saņemtu kādu sen kārotu lietu.

Tikai 12% skolēnu savā dzimšanas dienā vēlētos saņemt kādu piedzīvojumu vai izklaidi. Jauno pieaugušo vidū tikpat respondentu gribētu dāvanu ieraudzīt savā bankas kontā, kamēr studentiem bankas kontā ieskaitītu naudu novērtētu 18% respondentu.

"Ja jūsu atvasei dzimšanas dienā radi vai draugi dāvina naudu, ir vērts pārrunāt lielāku summu tērēšanas principus un, iespējams, mudināt uz kāda lielāka mērķa realizēšanu ilgtermiņā, lai izvairītos no situācijām, ka dāvinātā nauda tiek iztērēta sīkumos. Jaunietis dzimšanas dienā saņemtos dāvinājumus var izmantot sava uzkrājuma veidošanai, tādējādi apgūstot finanšu disciplīnu, kas nepieciešama lielāku pirkumu realizēšanai arī pieaugušo dzīvē. Tāpat ļoti noderīga informācija jebkurā vecumā būs par bankas konta, krājkonta un dažādu maksājumu risinājumu izmantošanu, lai bērns vai jaunietis varētu orientēties šajos pakalpojumos un tos veiksmīgi pielietotu savā ikdienā," norāda "Citadeles" privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

Lai veicinātu jauniešu interesi par finanšu pakalpojumiem, "Citadele" sadarbībā ar pazīstamo ielu mākslinieku "Kiwie" izveidojusi inovatīva dizaina "X smart" maksājumu karti. Mākslinieks kartes dizainu radījis, izmantojot mākslīgā intelekta programmu, par dizaina pamatu izvēloties Rīgas ielās bieži sastopamā "Resnā briesmoņa" jeb "Fat Monster" motīvu, kas šoreiz atrodas virtuālās realitātes pasaulē "Kiwieverse".

"X smart" ar "Kiwie" dizainu pieejama jebkuram "Citadeles" klientam un šī latviešu pazīstamā mākslinieka cienītājiem, savukārt bērniem un jauniešiem no 7 līdz 21 gada vecumam karte pieejama bez mēneša maksas.

Pētījumu par bērnu, jauniešu un jauno pieaugušo finanšu paradumiem banka "Citadele" veica pērnajā pavasarī sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat", tiešsaistē aptaujājot 610 bērnus, jauniešus un jaunos pieaugušos vecumā no 12 līdz 29 gadiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu