Latvijā samazinās saslimstības ar Covid-19 pieauguma temps

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid tests. Ilustratīvs attēls
Covid tests. Ilustratīvs attēls Foto: Rick Bowmer/AP

Aizvadītajā nedēļā, no 19.septembra līdz 25.septembrim, Latvijā samazinājies saslimstības ar Covid-19 pieauguma temps, pirmdien informēja Slimību kontroles un profilakses centra (SPKC) pārstāvji.

Kopumā Latvijā pagājušajā nedēļā, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, par 1,2% pieaudzis jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits - reģistrēti 8470 jauni Covid-19 gadījumi. Infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) 1,06 norāda uz lēnāku infekcijas slimības izplatīšanos sabiedrībā salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu. Par 27% pieaudzis pacientu skaits stacionāros un ik dienu tiek stacionēti vidēji 48 cilvēki.

Iepriekšējās nedēļas laikā samazinājās Covid-19 gadījumu skaits vecuma grupā līdz 19 gadiem, bet visās pārējās vecuma grupās novērojams jaunatklāto gadījumu skaita pieaugums.

Lielākais jaunatklāto gadījumu pieaugums konstatēts Zemgalē un Latgalē. Eiropas Savienībā šobrīd novērojams neliels jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaita pieaugums.

Aizvadītajā nedēļā Covid-19 inficēto iedzīvotāju skaits samazinājies vien četrās pašvaldībās

Aizvadītās nedēļas laikā lielākajā daļā Latvijas turpināja augt ar Covid-19 inficēto iedzīvotāju skaits, un nedēļas laikā tas samazinājies vien četrās pašvaldībās, liecina aģentūras LETA aprēķini pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem.

Lielākais saslimušo skaita kāpums ir bijis kaimiņos esošajos Smiltenes un Gulbenes novados - abos par 52%. Smiltenes novadā saslimušo skaits nedēļas laikā palielinājās no 101 līdz 154 cilvēkiem, kuri ar Covid-19 ir inficējušies iepriekšējo 14 dienu laikā, bet Gulbenes novadā - no 119 līdz 181 saslimušajam.

Savukārt samazinājies saslimušo skaits aizvadītās nedēļas laikā ir tikai Varakļānu novadā, Ventspilī, Ādažu novadā un Liepājā.

Skaitliski visvairāk inficēto ir Rīgā. Tur svētdien ir reģistrēti 5677 iedzīvotāji, kuri ar Covid-19 ir inficējušies pēdējo 14 dienu laikā, kas ir par 13% vairāk nekā pirms nedēļas.

Pēc tam seko Daugavpils, kur svētdien reģistrēti 1107 saslimušie, kas ir par 22% vairāk nekā iepriekšējā svētdienā.

Augstākais 14 dienu kumulatīvais saslimstības līmenis ir Rēzeknē - 1771,1 gadījums uz 100 000 iedzīvotāju. Tam seko Krāslavas novads ar 1707,6 gadījumiem un Līvānu novads ar 1479,1 gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju.

Divu nedēļu kumulatīvā saslimstība Latvijā kopumā pašlaik ir 896,7 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, un šis līmenis tiek pārsniegts 13 Latvijas pašvaldībās.

Bez minētajām pašvaldībām saslimstības līmenis ar Covid-19 augstāks nekā valstī vidēji ir arī Daugavpilī, Rēzeknes, Balvu, Ogres, Ludzas, Cēsu, Dienvidkurzemes un Gulbenes novadā, Rīgā, kā arī Siguldas novadā.

Divu nedēļu saslimstības līmenis uz 100 000 iedzīvotāju ir teorētisks rādītājs, kurš ļauj salīdzināt saslimstības līmeni teritorijās ar atšķirīgu iedzīvotāju skaitu, un tas nenorāda konkrētu saslimušo skaitu.

Visvairāk saslimušo pašlaik ir vecumā no 30 līdz 39 gadiem. Šajā vecuma grupā pēdējo 14 dienu laikā ir inficējušies 2924 Latvijas iedzīvotāji.

Tam seko iedzīvotāji vecumā no 50 līdz 59 gadiem ar 2814 saslimušo un iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 49 gadiem ar 2725 iepriekšējo divu nedēļu laikā reģistrētiem saslimušajiem ar Covid-19.

Kopumā Latvijā pašlaik ir 16 820 iedzīvotāji, kuriem pēdējo divu nedēļu laikā ir konstatēta inficēšanās ar Covid-19.

SPKC ieteikumi, lai izvairītos no saslimšanas ar Covid-19

SPKC vērš uzmanību, ka līdzīgi kā katru rudeni turpmākajās nedēļās palielināsies saslimstība ar augšējo elpceļu infekcijas slimībām, tādēļ bērnu vecākiem ir svarīgi būt atbildīgiem un slimības simptomu gadījumā - ja ir klepus, iesnas, kakla sāpes, paaugstināta temperatūra un tamlīdzīgi simptomi - nevest bērnu uz izglītības iestādi, bet atstāt mājās un sazināties ar ģimenes ārstu.

Tāpat SPKC atgādina, ka pielāgotās vakcīnas pret Covid-19 ir pieejamas ģimenes ārstu praksēs un vakcinācijas kabinetos. Lai to saņemtu ir jāsazinās ar sava ģimenes ārsta praksi vai ārstniecības iestādes vakcinācijas kabinetu, kā arī vakcīnas saņemšanai var pieteikties tīmekļa vietnē "manavakcina.lv".

Vakcinācija rekomendējama visai sabiedrībai, taču īpaši tā tiek rekomendēta veselības aprūpes personālam, senioriem vecumā no 65 gadiem, cilvēkiem ar hroniskām slimībām, imūnsupresētiem cilvēkiem un viņu ciešām kontaktpersonām, ilgstošiem sociālās aprūpes centru iemītniekiem un viņu aprūpes personālam un grūtniecēm.

SPKC atgādina, ka vakcinēties būtu ieteicams, ja pagājuši trīs mēneši pēc pēdējās vakcīnas saņemšanas cilvēkiem no 65 gadu vecuma un imūnsupresētiem cilvēkiem. Tāpat balstvakcināciju ieteicams veikt cilvēkiem, kuriem kopš pēdējās vakcīnas saņemšanas pagājuši seši mēneši, kā arī tiem, kuriem pēc pārslimota Covid-19 pagājuši četri līdz seši mēneši.

Tāpat SPKC aicina izvairīties no kontakta ar citiem cilvēkiem un nedoties uz sabiedriskām vietām pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem, piemēram, kakla sāpēm, nelielu klepu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru vai citām Covid-19 pazīmēm.

SPKC iesaka censties ievērot divu metru distanci, atrodoties publiskajās vietās, izvairīties no pārpildītām vietām, kur nevar atrasties divu metru attālumā no citiem, kā arī izvērtēt nepieciešamību ceļot, riskus ceļojuma laikā un iespējas tos mazināt.

Tikpat būtiski ir ievērot roku higiēnu, regulāri mazgājot un dezinficējot rokas, nepieskarties ar netīrām rokām sejai, vairākas reizes dienā vēdināt telpas, tostarp iespēju robežās arī sabiedriska transporta salonā.

Savukārt vietās, kur nav iespējams ievērot drošu distanci, sejas masku vai respiratoru FFP2 lietošana ir svarīgs piesardzības pasākums, kas īpaši ieteicams cilvēkiem ar hroniskām slimībām, pazeminātu imunitāti. Lietojot sejas masku, ir svarīgi to darīt pareizi - cieši nosedzot degunu un muti, norāda SPKC.

SPKC atgādina, ka Covid-19 slimnieka kontaktpersonai septiņas dienas pēc pēdējā kontakta ieteicams palikt mājās un nekontaktēties ar citiem cilvēkiem, bet, ja tas nav iespējams, tad būt atbildīgam par citu cilvēku veselību un sabiedriskās vietās lietot ne zemākas klases kā FFP2 respiratoru, tai skaitā veicot darba pienākumus, esot telpā, kur atrodas vairāk par vienu cilvēku. Jāatceras, ka Covid-19 inficēta persona kļūst infekcioza divas dienas pirms simptomu parādīšanās un respirators šādos gadījumos ievērojami samazina inficēšanās risku citiem cilvēkiem.

 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu