KNAB: Palielinājusies iedzīvotāju ziņošanas aktivitāte sociālajos tīklos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
KNAB biroja priekšnieks Jēkabs Straume
KNAB biroja priekšnieks Jēkabs Straume Foto: Paula Čurkste/LETA

Aizvadīto Saeimas vēlēšanu laikā un priekšvēlēšanu cīņā pirms tām aktivitāšu, kas vērstas uz politisko konkurentu nomelnošanu, nebija izteikti vairāk kā pirms citām vēlēšanām, vērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Birojā pastāstīja, ka salīdzinājumā ar iepriekšējām Saeimas vēlēšanām iespējamo priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumu skaits, ko KNAB saņēma un novēroja vēlēšanu dienā, ir nebūtiski samazinājies.

Pirms četriem gadiem 13.Saeimas vēlēšanu dienā KNAB saņēma kopumā vairāk nekā 90 ziņojumus, kamēr 14.Saeimas vēlēšanu dienā - gandrīz 80. Pēc sākotnējās iepazīšanās ar 1.oktobrī saņemtās informācijas saturu KNAB vairumā gadījumu nesaskatīja pārkāpuma pazīmes. Tas esot skaidrojams ar to, ka iedzīvotāji visbiežāk ziņoja par atļautu deputātu kandidātu bezmaksas komunikāciju sociālajos tīklos.

Tāpat KNAB aizvadīto vēlēšanu dienā saņēma līdz desmit signāliem par citu institūciju kompetencē esošiem aģitācijas pārkāpumiem, tostarp, aģitāciju pie vēlēšanu iecirkņiem. KNAB attiecīgo informāciju nekavējoties pārsūtīja atbilstoši institucionālajai piekritībai.

KNAB novērojumi liecina, ka salīdzinājumā ar iepriekšējām Saeimas vēlēšanām palielinājusies iedzīvotāju ziņošanas aktivitāte sociālajos tīklos, savukārt ziņošana par aģitāciju pilsētvidē vēlēšanu dienā - samazinājusies.

Priekšvēlēšanu aģitācijas periodā KNAB novēroja gan konkrētu deputātu kandidātu un partiju slavēšanu, gan nomelnošanu. KNAB ieskatā, aktivitāšu, kas vērstas uz konkurentu nomelnošanu, nebija izteikti vairāk kā pirms citām vēlēšanām.

Jau vēstīts, ka 14.Saeimas vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza "Jaunā vienotība", kura nākamajā Saeimā ieguvusi 26 mandātus, seko Zaļo un zemnieku savienība - 16, "Apvienotais saraksts" - 15, Nacionālā apvienība - 13, "Stabilitātei!" - 11, "Progresīvie" - 10 un "Latvija pirmajā vietā", kura ieguvusi deviņus mandātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu