"Nedēļas fokusā" līderības trenere Aija Iesalniece ⟩ Improvizācija nevis kā haoss, bet spēja reaģēt un pieņemt labāko lēmumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Improvizācijas būtība slēpjas tajā, lai brīdī, kad viss ieplānotais aiziet šķērsām, cilvēkam tomēr izdodas nofokusēties un, spītējot šķēršļiem, sasniegt iecerēto, tā TVNET raidījumā “Nedēļas fokusā” pauda Aija Iesalniece, autore tikko izdotai grāmatai “Improvizācija savai izaugsmei”.

“Improvizācija nozīmē nevis darboties haotiski, bet gan spēt ar visām piemītošajām zināšanām un prasmēm radīt jaunu plānu, kas mani aizvedīs uz galamērķi,” tā autore, kura aicina ikvienu piekopt principu “atļaut sev būt sev”. Sekojot šim principam, Iesalniece pieņēma lēmumu pārcelties no Rīgas uz Valmieru, un ir ar šo lēmumu ļoti apmierināta. “Vispirms jāieklausās sevī,” viņa rezumē.

Vaicāta, kā spert soļus, lai sasniegtu iecerēto mērķi un pārvarētu rutīnu, eksperte pauž, ka cilvēks, raugoties uz mērķi, nereti uzreiz saredz potenciālos šķēršļus. Līdz ar to cilvēks nobīstas un tālāk nerīkojas, bet jāsaprot, ka šķēršļus mēs ieraugām no esošās pieredzes. “Savukārt pieredze, balstoties uz visu, kas ir iespējams, ir vien maza daļa, un pastāv daudz nezināmā. Atbildes bieži vien nāk procesā un prasa improvizāciju,” skaidro autore.

Lūgta skaidrot, vai Iesalnieces uzrakstītā grāmata ir paredzēta kādai konkrētai mērķauditorijai, autore skaidro, ka tā pirmām kārtām ir paredzēta profesionāļiem, kas vēlas ko mainīt savā dzīves vai karjeras stāstā. Viņa arī piemetina, ka improvizācija nesniedz vienu konkrētu atbildi, kā attiecīgajā situācijā būtu jārīkojas. “Izmantojot improvizācijas metodes, cilvēks var atrast sev piemērotākās un derīgākās metodes.”

Raidījuma vadītājs vaicā, kā ikdienas dzīvē atrast vieglumu - it īpaši šajā laikā, kad dzīvojam nemierīgos un neparedzamos apstākļos. Iesalniece norāda, ka šeit būtu jāuzdod pretjautājums, proti, kādas metodes strādāja periodā, kad dzīve šķita vieglāka. Tāpat svarīgi ir saprast un ieklausīties savās patiesajās vēlmēs, jo tās nereti nomāc domas par to, ko citi par mani padomās. “Līdzko es sajūtu, ka “atļaut sev būt sev” strādā un nes rezultātus, mums pašiem paliek vieglāk,” tā Iesalniece.

Runājot par to, kā tikt galā ar bailēm, autore norāda, ka ir svarīga “kļūdu svinēšana”. “Itin bieži mēs nerīkojamies, jo baidāmies kļūdīties. Bet ja bērns nekad nespertu pirmo soli, jo baidītos no nokrišanas? Grāmatā ir brīnišķīga metode, kā bailes pārvarēt, - mēs svinam savu drosmi pamēģināt! Tā ir jauda un drosme! Jo vairāk to svinam, jo vairāk mazinās bailes un vairojas pozitīvie impulsi,” norāda autore, piemetinot, ka pirms rīkošanās cilvēks ar sevi var noslēgt vienošanos, ka neizdošanās gadījumā sevi nešaustīs, bet gan atalgos par drosmi uzdrīkstēties. “Mēs esam noguruši no nedarīšanas un stīvumiem. Līdz ar to veidojas liels pieprasījums pēc vieglākas mācīšanās un darbošanās praksē, kas dod vieglumu un pozitīvas emocijas,” rezumē Iesalniece.

Sarunas noslēgumā eksperte iesaka metodi, ko pati regulāri izmanto, - iespēju atrašana jeb jā, un metode. “Ir jāatrod iespēja, kam es varu pateikt . Un, izejot no tā, kur es redzu iespēju, jāatrod un, kas ir nākamais solis, ko es varētu darīt,” viņa skaidro, kā piemēru minot pandēmijas laikā pieņemto lēmumu: iespēju pāriet uz online vidi un atrast kolēģus, kam ir līdzīga problēma. “Mēs pārnesām visas nodarbības uz online, nezaudējot fokusu, jautrību un iesaisti. Tas mani aizveda tādos ceļos, par kuriem iepriekš nebiju domājusi, piemēram, strādāšana ārzemju tirgū. Kad viss ir slikti, improvizatora domāšana paģēr ieraudzīt labo un iespējas, ko varu izmantot un likt klāt darbības, lai iecerēto attīstītu.”

MAF logo
MAF logo Foto: MAF

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Nedēļas fokusā" saturu atbild TVNET GRUPA

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu