NBS pulkvedis: Krimas tilta spridzināšana, iespējams, bija veiksmīga Ukrainas speciālo spēku operācija (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krimas tilta spridzināšanai, iespējams, tika izmantots drons, tāpat tā varēja arī būt veiksmīga Ukrainas speciālo spēku operācija, aģentūrai LETA sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Bruņojuma kontroles dienesta priekšnieks pulkvedis Ēriks Naglis.

Viņš norādīja, ka notikums uz Krimas tilta nav negadījums, tas tomēr ir tīšs un spēcīgs sprādziens. Tiesa, pēc Nagļa teiktā, joprojām esot grūti secināt, cik spēcīgi ir bojāta tieši tilta daļa par kuru pārvietojas vilciens.

Pēc NBS pulkveža domām, pastāv divi varianti par to, kā šis tilts sprāga.

Pirmais variants esot uzbrukums ar dronu, bet otrais variants esot veiksmīga Ukrainas speciālo spēku operācija.

Naglis arī skaidroja, ka uzbrukums ar raķeti tas nevarēja būt, jo attālums no Ukrainas līdz Krimas tiltam ir virs 200 kilometriem un, cik esot zināms publiskajā telpā, Ukrainā nav tik tālas darbības raķetes.

Lūgts komentēt tilta spridzināšanas ietekmi, NBS pulkvedis atzīmēja, ka tā būtiski ietekmēs Krimas pussalas situāciju, jo šis tilts ir ātrākais un tuvākais veids, kā Krievija varēja apgādāt Krimas pussalu - gan Krievijas karaspēku, gan Krimas sabiedrību.

Pēc Nagļa teiktā,

Krimas pussalas iedzīvotāju vidū esot sācies neliels uztraukums par tilta uzsprāgšanu. Par to liecinot tas, ka gan pārtikas veikalos, gan degvielas uzpildes stacijās pēc tilta spridzināšanas novērota liela cilvēku plūsma.

NBS pulkvedis Naglis atgādināja, ka Krimas tilts nav vienīgais piegādes ceļš no Krievijas uz Krimu. Pastāv vēl arī jūras ceļš, kuru tilta iebrukums neietekmēja, kā arī sauszemes koridors. Tomēr abas alternatīvas, it īpaši sauszemes koridors, esot krietni laikietilpīgāki.

Naglis, vērtējot tiltam nodarītos bojājumus, secina, ka tuvāko nedēļu laikā tilta uzspridzināšanas sekas vietējā līmenī tiks izjustas ļoti nopietni.

Savukārt attiecībā uz Ukrainu Naglis šo saredz kā morāles pacēlumu, jo sociālajos medijos esot redzama ukraiņu un viņu atbalstītāju pozitīvā reakcija uz šo notikumu.

Kā atzīmēja Naglis, šis notikums atkārtoti norāda uz Ukrainas militāro spēku spējām, kā arī tas atkārtoti sūta nopietnu signālu Krievijai un Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam par to, ka Ukrainai pastāv spējas pārcelt karadarbību uz Krievijas teritoriju.

Lai gan sākumā Krievijas pārstāvji un masu mediji notikumu uz Krimas tilta sauca par negadījumu, Putins patlaban ir uzdevis veikt izmeklēšanu par šo sprādzienu valdības līmenī.

Jau vēstīts, ka sestdien ap plkst.6 uz Krimas tilta, kas ir vienīgais sauszemes transporta savienojums starp Krieviju un okupēto Krimas pussalu, notika sprādziens, kā rezultātā aizdegās pa dzelzceļu braucoša vilciena degvielas cisternas un sabruka daļa autoceļa.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu