Latvija uz SKT nosūtīs kriminālpolicisti Krievijas kara noziegumu izmeklēšanai (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tieslietu ministrs un partijas "Konservatīvie" Ministru prezidenta amata kandidāts Jānis Bordāns.
Tieslietu ministrs un partijas "Konservatīvie" Ministru prezidenta amata kandidāts Jānis Bordāns. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvija plāno uz Starptautisko krimināltiesu (SKT) nosūtīs kriminālpolicisti Krievijas pastrādāto kara noziegumu izmeklēšanai Ukrainā.

Iekšlietu ministrija norādījusi, ka patlaban SKT galvenais resurss tiek veltīts Ukrainā izdarīto noziegumu izmeklēšanai, un SKT prokurors ar notu ir aicinājis dalībvalstis sniegt praktisku palīdzību Prokurora birojam. Dalībvalstis ir aicinātas norīkot dienestā SKT nacionālos ekspertus, tostarp, juristus, izmeklētājus, lai palīdzētu birojam pēc iespējas efektīvi strādāt pie situācijām vai lietām, kas pašlaik tiek izmeklētas vai tiek izskatītas.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K), piedaloties SKT dalībvalstu sanāksmē Hāgā, Nīderlandē šogad martā pauda stingru atbalstu SKT darba stiprināšanai un uzsvēra SKT centrālo lomu šī brīža starptautiskajās krimināltiesībās un cīņā ar smagākajiem noziegumiem.

Iekšlietu ministrija, atsaucoties uz Tieslietu ministrijas aicinājumu un SKT Prokurora notu, informēja par nacionālo ekspertu, kuru tā būtu gatava norīkot dienestā SKT.

Augustā saņemta SKT Prokurora biroja vēstule, ka tiesa, izvērtējot Latvijas nacionālo ekspertu zināšanas un līdzšinējo pieredzi, ir izraudzījusies Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizlūkošanas pārvaldes galveno inspektori Olgu Trocku.

Plānots, ka Trocku norīkos dienestā SKT uz 12 mēnešiem, proti, no 17. oktobra līdz 2023. gada 16. oktobrim.

Lai inspektore sāktu darbu tiesā, valdība lems par 13 513 eiro piešķiršanu no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Nākamgad būs nepieciešams 46 414 eiro liels finansējums.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu