Austrijā notiek prezidenta vēlēšanas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Austrijas prezidents Aleksandrs van der Bellens sarunājas ar žurnālistiem ārpus vēlēšanu iecirkņa
Austrijas prezidents Aleksandrs van der Bellens sarunājas ar žurnālistiem ārpus vēlēšanu iecirkņa Foto: Reuters/ScanPix

Austrijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka pašreizējais valsts galva, liberālais politiķis Aleksandrs van der Bellens varētu tikt ievēlēts uz otru sešu gadu amata termiņu ar vairāk nekā 50% balsu, tādējādi nebūtu jārīko vēlēšanu otrā kārta.

Gaidāms, ka nacionālkonservatīvās Brīvības partijas (FPÖ) kandidāts Valters Rozenkrancs ar apmēram 15% ierindosies otrajā vietā.

Citas parlamenta partijas savus kandidātus, kam būtu jāsacenšas ar populāro bijušo Zaļo partijas līderi Bellenu, nav izvirzījušas.

Uz augsto amatu pretendē arī bijušais parlamenta deputāts Geralds Groscs, advokāts un laikraksta "Kronen Zeitung" komentētājs Tasilo Vallentīns, Covid-19 ierobežojumu pretinieku partijas MFG līderis Mihaels Brunners.

Dominiks Vlazni un Heinrihs Štaudigers startē ar kreisas ievirzes un vides aizstāvju programmām. Vlazni, kas ir pazīstams arī kā rokmūziķis Marko Pogo, vada Alus partiju un ir aktīvs Vīnes pilsētas politikā. Štaudigers ir kurpju ražotājs.

Iepriekšējās vēlēšanās 2016.gadā otrajā balsošanas kārtā Bellens saņēma 53,8% balsu, ar nelielu pārsvaru uzveicot FPÖ kandidātu Norbertu Hoferu.

Balsstiesības ir apmēram 6,4 miljoniem Austrijas pilsoņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu