Faktomāts Nedaudz pārprastais D vitamīns (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Nepastāv pierādījumi sociālajos tīklos lielu popularitāti ieguvušajam apgalvojumam, ka D vitamīns ir efektīvākais līdzeklis pret vēzi vai ka šī vitamīna lietošana var novērst vai samazināt risku saslimt ar šo slimību.

“Twitter” ierakstā 6. oktobrī lietotājs “@thehealthb0t”, nesniedzot nekādus zinātniskus pierādījumus, raksta, ka D vitamīns ir vienīgais efektīvais līdzeklis pret vēzi, kas efektivitātes ziņā tālu pārsniedz jebkuru modernajā medicīnā zināmo pretvēža medikamentu. Ar ierakstu dalījušies vairāk nekā 440 sociālā tīkla lietotāji, bet “sirsniņu” tam uzspieduši vairāk nekā 1600 lietotāji.

Šis apgalvojums nav patiess. 2022. gadā neatkarīga zinātnieku grupa veica pierādījumu analīzi un noskaidroja, ka D vitamīna lietošana neietekmē vēža risku. Ar pētījumu var iepazīties ŠEIT un ŠEIT.

Visaptverošajā analīzē aplūkots pastāvošo pētījumu kopums, kuros zinātnieki pievērsušies multivitamīnu un atsevišķu vitamīnu lietošanas efektu uz sirds slimībām un vēzi. Analīzē atklājās, ka D vitamīna lietošana neietekmē vēža, sirds slimību risku, iznākumu vai mirstību kopumā.

“Tiem, kuriem ir zems D vitamīna līmenis, pastāv citi faktori, kas var palielināt vēža risku. Nekad nav pierādīts, ka veselu pieaugušo vidū D vitamīns samazinātu vēža risku,” ziņu aģentūrai “Reuters” komentēja pētnieks Džefrijs Linders.

Arī ASV klīniskajos izmēģinājumos, kuros bija iesaistīti vairāk nekā 25 tūkstoši pieaugušo, nepierādījās tas, ka D vitamīns varētu samazināt vēža risku. Tiesa, pētnieki pamanīja iespējamu “signālu” par mazāku mirstību no vēža, kas gan būtu jāpēta dziļāk. Tā pati zinātnieku komanda atklāja, ka D vitamīna lietošana ir saistīta ar mazāku atsevišķu vēžu risku, tomēr tikai to cilvēku vidū, kuriem nav liekā svara.

Lai arī pastāv iespēja, ka D vitamīns varētu samazināt noteiktu vēžu risku, tomēr tas vēl jāapstiprina pētījumos. Jebkurā gadījumā nav pamata uzskatīt, ka D vitamīna lietošana būtu efektīvāka par esošajām pretvēža zālēm un terapijām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu