Krievija apgalvo, ka viņiem klimata pārmaiņas norisinās straujāk nekā citur (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Krievijas klimata zinātnieki paziņojuši, ka Krievijā globālā sasilšana norisinās ātrāk nekā citur pasaulē.

Ir labi zināms, ka globālās gaisa temperatūras klimata pārmaiņu dēļ palielinās. Sarunā ar Krievijas mediju “newizv.ru” Krievijas Hidrometeoroloģijas centra vadītājs Igors Šumakovs pastāstīja, ka Krievijā pēdējie septiņi gadi ir bijuši siltākie.

“Iespēja, ka vismaz viens gads nākamo piecu gadu laikā būs siltāks par siltāko 2016. gadu, pārsniedz 90 procentus. Krievijas teritorija sasilst ātrāk nekā visa pārējā planēta. Temperatūras polārajos reģionos pieaug, jūras ledus sarūk, mūžīgais sasalums samazinās un klimata pārmaiņas kļūst aizvien lielākas,” stāstīja Šumakovs.

Medijs arī citēja klimata ekspertu Vladimiru Kacovu, kurš arī apgalvo, ka Krievija sasilst 2,5 reizes ātrāk nekā visa pārējā planēta. Izdevumam “Newsweek” viņš atklāja, ka tas ir divu galveno faktoru dēļ.

“Zeme sasilst ātrāk nekā okeāns atšķirīgās siltuma kapacitātes dēļ,” teica Kacovs.

Arktika, kas sastāda nozīmīgu Krievijas teritorijas daļu, sasilst īpaši ātri tā saucamās polārās amplifikācijas dēļ. Jūras ledus zudums ir viens no iemesliem, kāpēc veidojas šis fenomens, jo ledus vairāk atstaro, nevis absorbē saules gaismu un siltumu. Kad jūras ledus izkūst, paliek ūdens virsma, kas ir tumšāka par ledu, tāpēc absorbē vairāk siltuma, kas savukārt veicina tālāku ledus kušanu.

Klimata eksperts Žuljēns Strūva gan atzina, ka nav pārliecināts par to, ka Krievija sasilst ātrāk par pārējo planētu, tiesa, tas ir iespējams.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu