Dezinformatoram Aleksam Džonsam jāmaksā gandrīz miljarda dolāru kompensācija skolas apšaudes upuru ģimenēm (4)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV sazvērestības teoriju popularizētājam Aleksam Džonsam jāmaksā 965 miljonu dolāru kompensācija par meliem, ka 2012.gadā notikusī apšaude Sendijas Hukas pamatskolā esot izdomājums, vēsta raidorganizācija BBC.

Konektikutas tiesā pret Džonsu par apmelošanu bija vērsušās astoņu apšaudes upuru ģimenes un viens ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģents, pieprasot vismaz 550 miljonu dolāru kompensāciju, pamatojot šo skaitli ar to, ka Džonsa veidotais saturs par Sendijas Hukas pamatskolas apšaudi no 2012. līdz 2018.gadam tika skatīts 550 miljonus reižu. Upuru vecāki apgalvo, ka Džonsa propagandētās sazvērestības teorijas dēļ viņiem desmit gadu garumā nācies paciest verbālus uzbrukumus un nāves draudus no viņa sekotāju puses.

2012.gadā notikušajā apšaudē tika nogalināti 20 bērni un seši pieaugušie.

Džonss savā mājaslapā un raidījumā "Infowars" gadiem ilgi apgalvoja, ka apšaudē "neviens nenomira" un ka slaktiņu esot "iestudējusi" ASV valdība, lai ar to pamatotu šaujamieroču aizliegumu. Apšaudes upuru vecākus, kuri publiski komentēja notikušo, viņš devēja par "krīzes aktieriem" un par dažiem pat apgalvoja, ka tādi cilvēki vispār nepastāvot.

Šī gada augustā Džonss citā tiesvedībā par apmelošanu, kas ierosināta Teksasas štatā, atzina, ka apšaude ir "simtprocentīgi īsta". Augustā Džonsam Teksasā lika citu Sendijas Hukas pamatskolas apšaudes upuru ģimenēm izmaksāt kompensāciju 49,3 miljonu dolāru apmērā.

Konektikutā notikušajā tiesā vairāki apšaudes upuru vecāki sniedza emocionālas liecības, aprakstot, kā saņēmuši lielu skaitu naidīgu ziņu internetā un kā ģimenēm nācies vairākas reizes pārcelties bailēs par savu drošību. Džonss argumentēja, ka neesot vainojams par savu sekotāju izdarībām.

Marks Bardens stāstīja, ka esot dzirdējis par gadījumiem, kad sazvērestības teorijas sekotāji urinējuši uz viņa dēla Daniela kapa un "draudējuši to atrakt".

Tiesā tika prezentēti dati, ka Džonss un viņa uzņēmums "Free Speech Systems" nopelnījuši miljoniem dolāru, "Infowars" vietnē tirgojot uztura bagātinātājus un citas preces.

Džonss pēc lēmuma pasludināšanas lūdza saviem sekotājiem ziedojumus, taču solīja tos neizmantot kompensāciju izmaksāšanai. "Nauda nenonāks pie šiem cilvēkiem," viņš teica. "Tā tiks ieguldīta cīņā pret šo viltojumu un uzņēmuma stabilizēšanā."

Džonss grasās pārsūdzēt lēmumu.

Maz ticams, ka upuru ģimenes saņems pietiesātās kompensācijas. Džonss un viņa uzņēmums Teksasā pieteikuši bankrotu. Tiesas pieaicināts ekonomisko noziegumu izmeklētājs liecinājis, ka Džonsa personīgā turība un uzņēmuma vērtība ir ap 270 miljoniem dolāru, taču Džonss to noliedzis.

Džonsam Teksasā priekšā vēl trešā tiesas prāva par apmelošanu saistībā ar Sendijas Hukas pamatskolas apšaudi.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu