Krāšņais ezeru trejdancis Etiopijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA Earth Observatory/Joshua Stevens

NASA publicējusi pārsteidzošu satelīta fotogrāfiju ar trīs ezeriem Etiopijā, no kuriem katrs ir savā krāsā. Neparastās krāsas ir vairāku faktoru rezultāts, to skaitā ūdens sastāva, ezeru dziļuma, floras un faunas.

Ezeri atrodas Etiopijā, aptuveni 200 kilometrus uz dienvidiem no tās galvaspilsētas Adisabebas. To fotogrāfijas tika uzņemtas ar NASA un ASV Ģeoloģijas dienestam piederošo satelītu “Landsat 8”.

Šalas ezers no trijotnes ir dziļākais (266 metri), tāpēc no augšas izskatās tumši zils. Ezera dibenā ir vairākas atveres, pa kurām ūdenī ieplūst sērs, tāpēc ezera ūdenim ir ļoti augsts ph līmenis. Par spīti ekstrēmajiem apstākļiem ezerā mīt daudzi sīki vēžveidīgie un mikroorganismi, kas savukārt piesaista lielus flamingu un pelikānu barus.

Foto: NASA Earth Observatory/Joshua Stevens

Abijatas ezers ir seklākais no trijotnes. Tā maksimālais dziļums ir tikai 14 metri. Šis ezers ir vismainīgākais no pārējiem ezeriem. Pēdējo 50 gadu laikā tas zaudējis vienu trešdaļu no sava apmēra. Tā krāsa ir zaļgana tādēļ, ka tā virsmu klāj ziedošs fitoplanktons.

Langano ezera dzeltenīgo nokrāsu rada brūnais sediments, ko tur no netālajiem kalniem ienesušas upes. Šis ezers ir populārs atpūtnieku vidū, jo ir vienīgais ezers reģionā, kurā nemīt parazītiski tārpi, kas pārnēsā potenciāli nāvējošu slimību šistosomatozi.

Ezeru dažādais izskats ir pārsteidzošs arī tāpēc, ka tie reiz bijuši daļa no vienas lielas ūdenskrātuves Galla ezera, kas eksistēja pirms aptuveni 10 tūkstošiem gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu