Austrumjeruzalemē notiek Izraēlas policijas un palestīniešu sadursmes

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Naktī uz ceturtdienu vairākos Austrumjeruzalemes rajonos notikušas Izraēlas policijas un palestīniešu sadursmes, kādas pēdējo mēnešu laikā vēl nebija pieredzētas.

Šonedēļ saspīlējums Austrumjeruzalemē pieaudzis, jo policija veica plašas kratīšanas vienā no rajoniem, meklējot uzbrucēju, kura sarīkotā apšaudē šonedēļ tika nogalināts karavīrs.

Sadursmes, kas līdz ceturtdienas rītam ir rimušās, izcēlās laikā, kad desmitiem tūkstoši ebreju dodas uz Jeruzalemi svinēt nedēļu ilgos Sukota svētkus.

Policija ziņo, ka maskās tērpušies protestētāji ar degbumbām un akmeņiem uzbrukuši policistiem. Aizturēti 23 cilvēki, no kuriem puse ir nepilngadīgie.

Atsevišķos gadījumos, kā apstiprinājusi Izraēlas policija, kārtības sargi bijuši spiesti šaut uz demonstrantiem, bet pagaidām ziņu par ievainotajiem nav.

Meklējot šāvēju, Izraēlas policija šonedēļ slēdza Šauafatas bēgļu nometni Jeruzalemes nomalē. Vēlāk iebraukšana un izbraukšana no rajona tika atjaunota, bet policisti pārbauda katru mašīnu, tādējādi radot sastrēgumus un izjaucot vietējo ikdienas ritmu.

Reaģējot uz tādu policijas rīcību, veikali, uzņēmumi un skolas Austrumjeruzalemē trešdien tika slēgtas.

Vardarbība Jeruzalemē pieaugusi, palielinoties saspīlējumam Jordānas upes Rietumkrastā, kur Izraēlas armija kopš pavasara veic nakts reidus, lai likvidētu kaujinieku tīklus un novērstu jaunus uzbrukumus.

Šogad izraēliešu drošības spēki nogalinājuši vairāk nekā 100 palestīniešus, kas ir lielākais skaits kopš 2015.gada.

Izraēla uzstāj, ka lielākā daļa nogalināto ir kaujinieki, bet bojāgājušo vidū ir arī vietējie jaunieši, kas iesaistījušies protesta akcijās, un nejauši civiliedzīvotāji.

Izraēla iekaroja Austrumjeruzalemi un pārējo Rietumkrastu 1967.gada Tuvo Austrumu kara gaitā un vēlāk to anektēja.

Palestīnieši uzskata, ka visam Rietumkrastam, ieskaitot Austrumjeruzalemi, nākotnē jākļūst par viņu valsts sastāvdaļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu