Sīrijā atrasta sena mozaīka, kurā atainots Trojas karš, Herkuless un Neptūns

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Pilsoņu kara plosītajā Sīrijā arheologi atraduši 1600 gadu senu mozaīku, kurā atainots Trojas karš, Herkuless un romiešu dievs Neptūns ar savām 40 mīlniecēm.

Sīrijas Senlietu un muzeju ģenerāldirektorāts 20 reiz 6 metrus lielo murāli atklāja Sīrijas centrālajā daļā netālu no Himsas, kur Sīrijas revolūcijas laikā norisinājušās nozīmīgas kaujas, vēstīta ziņu aģentūra “AP”.

Mozaīka izgatavota mūsu ēras 4. gadsimtā un ir izcili labi saglabājusies. Tā tika atrasta ēkā, kur līdz 2018. gadam uzturējās pilsoņu kara nemiernieki līdz brīdim, kad Sīrijas valdības spēki ieņēma pilsētu. Senajās drupās zem ēkas joprojām tiek veikti arheoloģiskie izrakumi.

“Mēs nevaram identificēt ēkas veidu – vai tā ir publiskā pirts vai kas cits -, jo vēl neesam pabeiguši izrakumus,” ziņu aģentūrai “AP” teica ģenerāldirektorāta direktors Humams Saads.

Šis murālis ir ļoti rets atradums, jo ir ļoti detalizēts. Pavisam noteikti tas ir nozīmīgākais arheoloģiskais atradums, kopš valstī 2011. gadā sākās pilsoņu karš. Murālis radīts 4. gadsimtā, pēc tam kad Rietumromas impērija atdalījās no Austrumromas impērijas jeb Bizantijas.

11 gadus ilgā konflikta laikā Sīrijā ir iznīcināti vai nolaupīti neskaitāmi artefakti. Jaunatklātās mozaīkas liktenis pagaidām nav skaidrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu