Kijiva Sarkano Krustu vaino bezdarbībā attiecībā uz ukraiņu gūstekņiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sievietes, kas atbrīvotas no Krievijas gūsta liela mēroga karagūstekņu apmaiņas ietvaros, autobusā Zaporižjē Ukrainas dienvidaustrumos.
Sievietes, kas atbrīvotas no Krievijas gūsta liela mēroga karagūstekņu apmaiņas ietvaros, autobusā Zaporižjē Ukrainas dienvidaustrumos. Foto: Dmytro Smolyenko/UKRINFORM

Kijiva otrdien pārmetusi Sarkanajam Krustam bezdarbību attiecībā uz ukraiņiem, kas atrodas Krievijas gūstā.

"Diemžēl katrā apmaiņas reizē mēs redzam, ka Starptautiskā Sarkanā Krusta komitejas (ICRC) bezdarbība ir novedusi pie tā, ka mūsu karagūstekņi un civilie ķīlnieki katru dienu tiek spīdzināti ar badu un elektrisko strāvu," paziņoja Ukrainas cilvēktiesību komisārs Dmitro Lubinets.

Viņš sacīja, ka ICRC nepilda savu mandātu un neapmeklē konflikta zonās sagūstītās militārpersonas un civilos iedzīvotājus.

Uzmanības centrā ir nonācis cietums Kremļa kontrolētajā Olenivkā, kur bombardēšanā jūlijā dzīvību zaudēja desmitiem ukraiņu gūstekņu.

ANO ir paudušas bažas par sliktajiem sanitārajiem apstākļiem šajā cietumā, kur daudzi kara gūstekņi cieš no infekcijas slimībām.

Kijiva ir vairākkārt lūgusi ICRC komandu apmeklēt šo cietumu.

"Ukraina sagaida un pieprasa no ICRC pienācīgu apņēmību, lai iegūtu piekļuvi ukraiņu gūstekņiem Olenivkā," paziņoja Ukrainas prezidenta kancelejas vadītājs Andrijs Jermaks.

"Mēs neredzam, ka ICRC strādātu pie mūsu gūstekņu aizsardzības," viņš piebilda.

ICRC preses pārstāvis pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Sarkanais Krusts vēlas apmeklēt Olenivku, bet jāgaida, kamēr tiks saņemta atļauja un drošības garantijas.

ICRC preses pārstāvis sacīja, ka arī viņi nav apmierināti ar piekļuves trūkumu visiem Ukrainas kara gūstekņiem.

"Mēs esam spējuši apmeklēt simtiem kara gūstekņu abās pusēs, bet vēl ir tūkstoši, kurus mēs neesam varējuši sastapt, un mēs esam nobažījušies par viņu drošību," norādīja ICRC preses pārstāvis.

ICRC aicinājusi nodrošināt tai "tūlītēju un netraucētu piekļuvi" kara gūstekņiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu