Sadarbojoties Latvijas, Spānijas un Francijas iestādēm, apturēts apjomīgs autozagļu tīkls

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Monika Wisniewska/Shutterstock

Ar Eiropas Savienības tiesībaizsardzības aģentūras (Eiropols) un Eiropas Savienības Aģentūras tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās ("Eurojust") atbalstu Francijas iestādes sadarbībā ar Spānijas un Latvijas kolēģiem atklājušas autozagļu tīklu, kurā izmantota krāpnieciska programmatūra transportlīdzekļu zagšanai, neizmantojot fizisku atslēgu.

Zagļi plānoti mērķēja uz transportlīdzekļiem ar bezatslēgas sistēmu un starta sistēmu, izmantojot tehnoloģijas, lai iekāptu mašīnā un aizbrauktu.

Saskaņotas darbības rezultātā pagājušajā pirmdienā, 10. oktobrī, Francijā, Spānijā un Latvijā tika aizturēta 31 persona. Kopumā tika pārmeklētas 22 vietas, konfiscējot 1 098 500 eiro, kas iegūti noziedzīgā veidā.

Noziedznieki mērķtiecīgi zaga divu Francijas autoražotāju spēkratus ar bezatslēgas sistēmu. Transportlīdzekļu oriģinālās programmatūras nomaiņai tika izmantots krāpniecisks rīks, kas tiek tirgots kā auto diagnostikas risinājums. Tas ļauj atslēgt durvis un iedarbināt spēkratu bez fiziskas atslēgas.

Aizturēto personu vidū ir programmatūras izstrādātāji, tās tālākpārdevēji un zagļi, kas šo rīku izmantoja, lai nozagtu spēkratus.

Izmeklēšanu sāka Francijas Nacionālais žandarmērijas kiberapkarošanas centrs. Eiropols šo lietu atbalsta kopš 2022. gada marta ar plašu analīzi un izlūkdatu pakešu izplatīšanu visām valstīm, kuras skar šis noziegums.

Eiropola galvenajā mītnē tika organizētas divas operatīvas sanāksmes, lai kopīgi lemtu par izmeklēšanas noslēguma posmu. Aizturēšanas dienā Francijā tika izveidots mobilais Eiropola birojs, lai palīdzētu Francijas iestādēm veikt izmeklēšanu.

Francijas varas iestādes lietu atvēra 2022. gada septembrī.

Izmeklēšanā no Francijas piedalījās Nacionālā jurisdikcija pret organizēto noziedzību (JUNALCO) un Nacionālā žandarmērija. Savukārt no Latvijas izmeklēšanā piedalījās Valsts policija. Tikmēr no Spānijas izmeklēšanā piedalījās Palmas izmeklēšana tiesa.

Šī izmeklēšana tika veikta ar Eiropas Daudznozaru platformas cīņai pret krimināliem draudiem un Iekšējā drošības fonda finansiālu atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu