Zahedanā simtiem cilvēku protestē pret Irānas augstāko garīgo līderi

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: WANA NEWS AGENCY/VIA REUTERS

Simtiem cilvēku piektdien izgājuši ielās Zahedanā, Irānas dienvidaustrumos, lai protestētu pret Irānas augstāko garīgo līderi ajatollu Ali Hamenei, liecina internetā publiskotie video.

Demonstrācija sarīkota trīs nedēļas pēc tam, kad protestos šajā pilsētā tika nogalināti vairāki desmiti cilvēku.

"Nāvi diktatoram," pie policijas iecirkņa skandēja protestētāji, no kuriem lielākā daļa bija jauni vīrieši. Ar diktatoru domāts Hamenei.

Irānas drošības spēki 30.septembrī protestos pie tā paša policijas iecirkņa nogalināja vismaz 93 cilvēkus, ziņoja Oslo bāzētā organizācija "Iran Human Rights".

Sīstānas un Beludžistānas provinces galvaspilsēta Zahedana ir viena no retajām Irānas pilsētām, kur vairums iedzīvotāju ir sunnīti. Lielākā daļa Irānas iedzīvotāju ir šiīti.

Protestētāji pēc piektdienas lūgšanām skandēja - "Nāvi Hamenei" un "Vienotību, vienotību".

Līdzīgi saukļi skan arī protestos citviet Irānā, kuru satricinājuši nemieri pēc 22 gadus vecās Mahsas Amini nāves 16.septembrī.

Amini tika aizturēta Teherānā par nepareizu hidžaba valkāšanu, piekauta un vēlāk slimnīcā nomira.

Protesti pret jaunās sievietes nāvi ātri pārrauga plašākās demonstrācijās pret valdošo režīmu, kas tās nežēlīgi apspiedis.

Divas nedēļas pēc Amini nāves nekārtības izcēlās arī Zahedanā. Tur protestus izprovocēja ziņas, ka reģiona policijas komandieris izvarojis kādu pusaugu meiteni.

Sīstāna un Beludžistāna, kas robežojas ar Afganistānu un Pakistānu, ir nabadzīga province, kur regulāri notiek drošības spēku sadursmes ar narkotiku kontrabandistiem un ekstrēmistu grupējumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu