Ukrainas uzvara - tas ir vienīgais kara atrisinājums, kas apturēs Krieviju un pasargās pasauli no ieslīgšanas tālākā haosā, kad pārējie pasaules diktatori sāks atdarināt Putinu. Taču to nevajag pasniegt kā tīru Krievijas sakāvi, intervijā "Rīgas konferences 2022" laikā norāda Hanna Šelesta, Ukrainas ārpolitikas padomes "Ukranian Prism" drošības programmu direktore un starptautisko attiecību žurnāla "UA: Ukraine Analytica" galvenā redaktore. Viņa arī stāsta, kāpēc nevajadzētu apvainoties uz pasaules bagātāko cilvēku Īlonu Masku, kurš pēdējā laikā tviterī izcēlies ar šaubīgiem kara risinājumiem, un kāpēc krievi par karu drīzāk ieklausīsies Allā Pugačovā, nevis galvenajā izlūkā Sergejā Nariškinā.

- Pēdējo pāris mēnešu laikā Ukrainas spēki austrumos un dienvidos ir guvuši ievērojamus militārus panākumus. Vai tas dod pamatu optimismam? Vai nākotnē gaidāmi vēl citi veiksmīgi Ukrainas pretuzbrukumi?

- Tādi noteikti būs. Ukrainai ir vairāki iemesli būt optimistiskai.

Pirmais ir psiholoģiskais efekts - mēs un partneri redzējām, ka mēs varam uzvarēt un ka Krievija var zaudēt.

Arī pašai Krievijai tas parādīja, ka tā zaudē. Un tas daudz ko nozīmē. Sekojot tam, ko viņi runā, redzam, kādu morālo iespaidu tas atstājis uz daudziem karavīriem, īpaši nesen mobilizētajiem. Pārtvertās sarunas nereti ir pat ļoti smieklīgas. "Viņi māk cīnīties, un viņiem ir droni! Mēs te varam nomirt!" Protams, ka varat, jūs taču atbraucāt karot, nevis kā tūristi. Jā, jūs varat šeit iet bojā. Vienlaikus mainījies "pasaules otrās varenākās armijas" skatījums uz nabaga ukraiņiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X