Video ⟩ Ekoaktīvistu nežēlībā kritusi karaļa Čārlza vaska figūra Tiso muzejā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Pirmdien klimata aktīvisti ar kūku apmētājuši karaļa Čārlza III vaska figūru Tiso kundzes Vaska figūru muzejā Londonā, vēsta ārvalstu mediji. 

Aktīvisti, kas pārstāv organizāciju "Just Stop Oil", arī pieprasījuši, lai valdība nekavējoties pārtrauc jaunu naftas un gāzes licenču izdošanu. Kā vēsta policija, likumsargi saistībā ar incidentu aizturējuši četrus cilvēkus, savukārt organizācija apstiprinājusi, ka starp aizturētajiem ir 20 gadus vecā Eilida Makfedena un 29 gadus vecais Toms Džonsons. 

Jau vēstīts, ka klimata aktīvisti Potsdamas muzejā svētdien ar kartupeļu biezputru apšķieduši Kloda Monē gleznu, akciju sarīkojot dažas dienas pēc tam, kad Londonā Vinsenta van Goga "Saulespuķes" bija aplietas ar tomātu zupu.

Akcijas video tviterī publicējusi vides aktīvistu protesta organizācija "Last Generation".

"Ja ir vajadzīga glezna, kas apšķiesta ar kartupeļu biezputru vai tomātu zupu, lai sabiedrība atcerētos, ka fosilo kurināmo kurss mūs nogalina, tad mēs jums sagādāsim kartupeļu biezputru uz gleznas," tviterī skaidro organizācija.

Glezna "Les Meules" ("Siena kaudzes") izstādīta Barberīni muzejā Potsdamā, un tas ir viens no miljardiera Haso Platnera kolekcijas darbiem. Glezna muzejā atrodas kā pastāvīgi aizdots darbs.

Glezna tika iegādāta izsolē 2019.gadā par 111 miljoniem dolāru. Tā ir lielākā summa, kas jelkad samaksāta par kādu Monē darbu.

Abi Potsdamas aktīvisti aizturēti. Notiek izmeklēšana par kaitējumu īpašumam un nelikumīgu iekļūšanu īpašumā.

Gleznu aizsargāja stikls, norādīja muzejs, piebilstot, ka eksperti izvērtē, vai ir nodarīti bojājumi.

Glezna atgriezīsies ekspozīcijā trešdien, apliecināja muzejs.

Līdzīga akcija notika 14.oktobrī Londonas Nacionālajā galerijā, kad aktīvisti ar tomātu zupu aplēja slaveno van Goga darbu.

Protestētāji nodarīja "nelielus bojājumus rāmim, bet glezna nav cietusi", apliecināja muzejs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu