Kas ir šie sirreālie gaismas uzplaiksnījumi Zemes atmosfērā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA Earth Observatory

Astronauti uz Starptautiskās kosmosa stacijas klāja (SKS) uzņēmuši visai iespaidīgu Zemes fotogrāfiju. Tajā redzami divi pagalam dīvaini zilas gaismas burbuļi, kas izgaismo mūsu planētas atmosfēru.

Tiesa, lai arī tas viss izskatās, kā no citas pasaules vai zinātniskās fantastikas filmas, patiesībā šie gaismas burbuļi ir divu savā starpā nesaistītu dabas fenomenu rezultāts, kas nejauši norisinājušies vienā laikā.

Jāņem gan vērā, ka attēls tika uzņemts pagājušajā gadā, kad kosmosa stacija atradās virs Dienvidķīnas jūras.

Pirmais gaismas burbulis attēla apakšā ir apjomīgs un spēcīgs zibens spēriens kaut kur virs Siāmas līča. Zibens spērienus no Starptautiskās kosmosa stacijas ir īpaši grūti novērot, jo parasti tos aizsedz mākoņu sega. Tiesa, attēlā redzamais zibens spēriens norisinājās blakus apaļai spraugai mākoņos, tāpēc tika izgaismotas mākoņu spraugas malas, veidojot tādu kā mirdzošu gredzenu.

Attēla augšpusē pa labi redzamais gaismas pleķis ir Mēness izliektās gaismas rezultāts. Mēness novietojuma attiecībā pret kosmosa staciju dēļ tā atstarotā Saules gaisma iziet cauri Zemes atmosfērai, veidojot zilganu gaismas plankumu. Šis efekts rodas, kad Zemes atmosfērā izkliedējas daļa no Mēness gaismas, rakstīts izdevumā “Science Alert”.

Attēlā redzams arī Taizemes un citu pasaules vietu mākslīgais apgaismojums. Savukārt oranžā līnija gar zemeslodes malu ir no kosmosa redzamā atmosfēras jeb Zemes mala.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu