Ventspils muzejā top jauna izstāde "Kustīgās bildes"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ventspils muzejs

Ventspils muzejā nostiprinājusies tradīcija ik rudeni atklāt jaunu tematisku krājuma izstādi. Skaistā izstāde par Vasarnīcu ielu beigusies, sākusies jaunās izstādes iekārtošana. Šī gada izstādes tēma – kino Ventspilī.

Lai gan par kinematogrāfijas kā mākslas veida tapšanu uzskata 1895. gadu, kino tomēr ir 20. gadsimta bērns. Tas piedzīvojis apbrīnojamu attīstību no dažu sekunžu garuma kustīgām bildēm līdz neiedomājamiem specefektiem un žanru daudzveidībai.

Varam lepoties, ka tieši mūsu pilsētā 1913. gadā uzņemta pirmā spēlfilma Latvijas teritorijā, filma “Kur patiesība? “.

Kino "Venta".
Kino "Venta". Foto: Ventspils muzejs

Kino – šis demokrātiskākais, populārākais un pieejamākais mākslas un izklaides veids – savulaik arī Ventspilī dziļi iesakņojies. Ir bijis periods, kad pilsētā darbojušies pat seši kinematogrāfi. Ir laiks – pirmie gadi pēc 2. pasaules kara – kad sevi par labi audzinātiem cilvēkiem uzskatoši ļaudis uz kino neiet. Karš ir nobružājis visas kulturālās manieres, un kinoteātrī skaļi apspriež redzēto, lamājas, spļaudās un smēķē. Ir īss brīdis, kad Ventspilī nav neviena kinoteātra.

Kad 1930. gadu sākumā Ventspils kinoteātrī “Kolozeum” (1939. - “Aina”) pabeigta lielā greznā pārbūve, tur notiek tā: zālē gaisma pamazām izdziest, bet uz ekrāna lēnām iedegas. Nu vai tas nebija kā brīnumu gaidot? Un brīnums notika! Dzīve kino pasaulē nereti bija tik valdzinoša un iztēli kairinoša, ka atgriezties uzreiz īstenībā nebija pat iespējams.

Kino "Komjaunietis".
Kino "Komjaunietis". Foto: Ventspils muzejs

Tātad Ventspils kinoteātri, kino skatīšanās tradīcijas, repertuārs, Ventspilī uzņemtās filmas, kino tehnika, indiānis un vēl citas lietas būs izzināmas un skatāmas Ventspils muzeja jaunajā izstādē Kustīgās bildes. Kino vēsture Ventspilī. Tā top, sadarbojoties arī ar Rīgas Kino muzeju un privātpersonām. Izstāde tiks atklāta novembrī.

Ventspils muzejs cer uz veiksmi un izdošanos, un apmeklētāju atsaucību. Lai dzīvo kino!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu