Vairākas pašvaldības saņems finansējumu "Naukšēnu" bijušo audzēkņu atbalstam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vairākas pašvaldības līdz gada beigām saņems papildu finansējumu darbam ar bērniem, kuri atgriezušies savās pašvaldībās no likvidētās sociālās korekcijas izglītības iestādes "Naukšēni", paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātais informatīvais ziņojums, ar kuru otrdien iepazinās valdība.

Grozījumi attiecas uz Valmieras, Dobeles, Jelgavas, Tukuma novada pašvaldību un Rīgas pilsētas pašvaldību.

Pēc "Naukšēnu" likvidācijas ir izvērtēta iespēja no iestādei atlikušā finansējuma 2022.gada oktobrī, novembrī un decembrī novirzīt līdzekļus pašvaldībām atbalstam darbam ar bērniem, kuriem piemērotā audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa - ievietošana sociālās korekcijas izglītības iestādē - izpilde būtu turpinājusies un kuriem ir jānodrošina likumpārkāpumu profilakse. Kopumā līdz šā gada beigām šim mērķim pašvaldībām tiek pārdalīts finansējums 29 664 eiro apmērā.

No 2022.gada septembra ievietošanas termiņš sociālās korekcijas izglītības iestādē "Naukšēni" būtu turpinājies astoņiem bērniem. Saskaņā ar Valsts izglītības informācijas sistēmas datiem septiņi bērni ir reģistrēti izglītības iestādēs, viens bērns neturpina mācības veselības stāvokļa dēļ. 2023.gadā daļai no sociālās korekcijas izglītības iestādes "Naukšēni" bijušajiem audzēkņiem ievietošanas termiņi būtu beigušies, tajā skaitā līdz ar pilngadības sasniegšanu. Tādējādi sociālās korekcijas izglītības iestādes "Naukšēni" pastāvēšanas gadījumā no tiem bērniem, kuri šobrīd ir atgriezušies pašvaldībās, 2023.gadā iestādē turpinātu uzturēties četri bērni, un viņu ievietošanas termiņi iestādē beigtos 2023.gada augustā.

Šī gada 23.jūnijā stājās spēkā grozījumi likumā "Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem", kas paredz no nākamā gada 1.janvāra piemērot jaunu audzinoša rakstura piespiedu līdzekli - probācijas novērošanu. Lai to nodrošinātu, tiks izstrādāti Ministru kabineta noteikumi par probācijas novērošanas kārtību un šīs normas izpildei plānota valsts budžeta finansējuma pārdale no IZM budžeta apakšprogrammas "Sociālās korekcijas izglītības iestāde" uz Tieslietu ministrijas budžeta apakšprogrammu "Probācijas īstenošana". Šī finansējuma ietvaros no 2023.gada Valsts probācijas dienestā plānotas papildu amata vietas un mācību organizēšana jaunajiem nodarbinātajiem, kā arī paredzēts finansējums pakalpojumiem, kas nodrošina bērna sociālās uzvedības korekciju un sociālo rehabilitāciju.

IZM padotībā esošā sociālās korekcijas izglītības iestāde "Naukšēni" tika likvidēta šī gada 1.oktobrī. Līdz 2024.gada 31.decembrim, sadarbojoties atbildīgajām iestādēm, tiks veikta sociālās korekcijas izglītības iestādes institūta reforma un sociālās korekcijas satura reforma. IZM norāda, ka tās laikā konceptuāli nepieciešams izvērtēt arī jautājumu par atsevišķa sociālās korekcijas izglītības iestādes institūta nepieciešamību. Ja sociālās korekcijas izglītības iestāde kā institūts turpina pastāvēt, ir jāvērtē jautājumi par sociālās korekcijas izglītības iestādes atrašanās vietu, fiziskās vides uzlabošanu, atbilstoša personāla nodrošinājumu, kā arī normatīvās bāzes pilnveidi un sociālās korekcijas programmas pilnveidi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu