Kurās stāvvietās kopš 2021. gada reģistrēts visvairāk ceļu satiksmes negadījumu?

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Honcharuk Andrii/Shutterstock

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) apkopojis statistiku par reģistrētajiem ceļu satiksmes negadījumiem (CSNg) stāvvietās 2021. gadā un 2022. gada pirmajā pusē. Kurās stāvvietās notiek visvairāk CSNg?

LTAB apkopotie dati liecina, ka šajā laika posmā publiskajās stāvvietās reģistrēti 1188 CSNg. No tiem 745 Rīgā, bet 443 – ārpus galvaspilsētas.

No visiem autostāvvietās fiksētajiem negadījumiem pagājušajā gadā un 2022. gada pirmajos sešos mēnešos, Rīgā visvairāk CSNg notikuši pie tirdzniecības centriem "Akropole" (168 CSNg), "Spice" (113 CSNg) un "Akropole Alfa" (105 CSNg). Jāpiemin, ka šīs trīs vietas ir vienīgās Latvijā, kurās šajā laika posmā ir notikuši vairāk par 100 CSNg.

"Akropolē" pagājušajā gadā reģistrēti 103 CSNg, bet šī gada divos ceturkšņos šeit reģistrēti 65 CSNg. Savukārt t/c "Spice" stāvlaukumā reģistrēti attiecīgi 76 CSNg 2021. gadā, bet 2022. gada pirmajā pusgadā - 37. Tikmēr t/c "Akropole Alfa" reģistrēti: 2021. gadā 65 CSNg, bet 2022. gada pirmajā pusē 40.

Vēl augšgalā atrodas t/c "Rīga Plaza" ar 66 CSNg - 2021. gadā reģistrēti 39, bet 2022. gada pirmajā pusgadā 27 CSNg. Pārējos aplūkotajos stāvlaukumos Latvijā reģistrēti zem 50 CSNg.

Savukārt ārpus Rīgas visvairāk CSNg šajā laika posmā reģistrēti divās vietās. Pirmā no tām ir tirdzniecības centrā "Apelsīns", kas atrodas Ādažos - kopumā 43 CSNg (2022. gadā tie ir 35, bet šī gada pirmajā pusgadā astoņi). Savukārt otrā ir tirdzniecības un izklaides centrs "Ditton Nams" Daugavpilī - 43 CSNg (2022. gadā tie ir 30, bet šī gada pirmajā pusgadā 13).

Nedaudz mazāk CSNg reģistrēti "Neste" un "Maxima" stāvlaukumā Bauskā - kopumā 35, bet atsevišķi skatoties 2021. gadā reģistrēti 26, bet šogad pagaidām deviņi. Tikpat daudz CSNg reģistrēti arī Valmieras tirdzniecības centrā "Valleta" - attiecīgi 24 2021. gadā, bet šogad pagaidām 11.

Vēl nedaudz mazāk CSNg reģistrēti Jelgavā, Katoļu ielas "Rimi" - 31 CSNg (2021. gadā 21, bet šogad 10). 30 CSNg reģistrēti Liepājā, "Rietumu centrā" - 22 pērn, astoņi šogad.

30 CSNg reģistrēti arī Jelgavā esošajā tirdzniecības centrā "Valdeka", attiecīgi 2021. gadā tie ir 20, bet šogad līdz šim 10.

LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins komentēja jaunāko statistiku norādīja: "Faktiski varam secināt, ka publiskās stāvvietas, kurās visbiežāk notiek negadījumi, nemainās un tie lielākoties ir vieni un tie paši objekti. Tam, protams, ir racionāls izskaidrojums – šajās, visbiežāk lielveikalu stāvvietās, ir lielākā satiksmes intensitāte, līdz ar to negadījumi proporcionāli notiek biežāk."

Abāšins stāsta, ka salīdzinot statistiku ilgākā laika periodā, var pamanīt, ka ir publiskie objekti, kuros situācija mainās uz labo pusi. "Parasti tas saistīts gan ar satiksmes plūsmu sakārtošanu, piemēram, uzstādot ceļazīmes, gan arī ar pašu stāvvietu pārbūvi, palielinot to izmērus un tādējādi rūpējoties par Klientu ērtībām un drošību."

Drošas Braukšanas Skolas direktors Jānis Vanks par šo tēmu izsakās: "Ikdienā apmācot jaunos autovadītājus, redzam, ka auto novietošana ir problēma lielai daļai kursantu. Daudziem tā paliek problēma arī turpmāk, pēc eksāmena nokārtošanas, īpaši tad, ja koplietošanas autostāvvietas nesanāk izmantot ikdienā. Būtu jāatceras, ka autostāvvietās darbojās tie paši CSN, kā satiksmē. Jo labāk ir iekārtota autostāvvieta, jo mazāki ir riski, ka notiks CSNg."

Lai uzlabotu satiksmes drošību publiskajās autostāvvietās, LTAB 2021. gada aprīlī vietnē Manabalss.lv iesniedza iniciatīvu, kurā aicināts paplašināt stāvvietu izmērus. Pagaidām iniciatīvu parakstījuši jau vairāk nekā 7000, taču nepieciešams savākt 10 000 parakstus, lai tā nonāktu pie likumdevējam.

Plašāk ar iniciatīvas mērķiem iepazīties, kā arī parakstīties, iespējams šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu