ASV paātrinājušas modernizētu atombumbu pārvietošanu uz Eiropu (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins
ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins Foto: AP/Scanpix

ASV paātrinājušas modernizēto atombumbu “B61-12” pārvietošanu uz NATO bāzēm Eiropā, ziņo ASV izdevums “Politico”.

Atombumbas “B61” jaunāko versiju sākotnēji bija plānots nogādāt Eiropā 2023.gada pavasarī, tomēr piegāžu laiks tagad esot pārcelts uz šā gada decembri.

Par atombumbu ātrāku pārvietošanu teikts telegrammā, ko Pentagona un Valsts departamenta darbinieki saņēmuši pēc 15 NATO valstu aizsardzības ministru sanāksmes, kas šomēnes notika Briselē.

Vēl divi citi avoti, kas ir informēti par ieroču piegādēm Eiropai, apstiprinājuši “Politico”, ka atombumbas uz Eiropu tiks sūtītas paātrinātā kārtībā.

Pentagona pārstāvji izdevumam uzsvēra, ka bumbu “B61” modernizācija tiek veikta jau gadiem un ka ASV jau sen bija plānojušas aizstāt vecākās atombumbas versijas ar modernizētajiem variantiem.

Pentagona pārstāvis “Politico” apliecināja, ka šis plāns nekādā veidā nesot saistīts ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

“B61” ir atombumbu saime, kas pirmo reizi izstrādāta pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados. Kopumā izstrādātas jau 12 bumbas versijas, lielākā daļa no kurām ir novecojušas.

ASV valdība veic šo bumbu modernizācijas programmu, kuras mērķis ir aizstāt vecākās bumbas versijas ar visjaunākajām. Mainīt paredzēts arī ap simts “B61” bumbām, kas šobrīd glabājas NATO bāzēs Vācijā, Itālijā, Beļģijā, Nīderlandē un Turcijā.

“B61-12” versija izstrādāta tā, lai to būtu iespējams izmantot ar NATO lidmašīnām, ieskaitot bumbvedējus “B-2” un “B-21”, kā arī iznīcinātājus “F-15”, “F-16”, “F-35” un “Tornado”.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu