Atklāta pārsteidzoša saikne starp deguna urbināšanu un plānprātību (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jaunā pētījumā atklāta saikne starp deguna urbināšanu un palielinātu risku sasirgt ar Alcheimera slimību.

Urbinot degunu, var sabojāt iekšējos audus, kas savukārt paver vieglāku ceļu īpašām baktērijām nokļūt smadzeņu tuvumā, kas uz to klātbūtni reaģē ar Alcheimera slimībai līdzīgiem simptomiem.

Tiesa, šī saikne vēl pamatīgi jāizpēta, jo eksperimenti veikti ar laboratorijas pelēm, nevis cilvēkiem. Lai nu kā, ir vērts to pētīt tālāk, jo, kā zināms, Alcheimera slimības iemesli joprojām ir noslēpums.

Pētnieku komanda veica pārbaudes, izmantojot baktērijas “chlamydia pneumoniae”, kas cilvēkam var izraisīt pneimoniju. Ir zināms, ka tās novērotas ar demenci slimu cilvēku smadzenēs.

Pētījumā tika parādīts, ka laboratorijas pelēs šī baktērija var nonākt ožas nervā, kas savieno deguna dobumu ar smadzenēm. Savukārt, ja pelēm bija bojāti deguna epitēlijaudi, infekcija bija lielāka. Tas viss lika peļu smadzenēs izdalīties lielākam daudzumam īpašu olbaltumvielu, kas parasti izdalās infekciju gadījumā. Šīs olbaltumvielas arī ievērojamos daudzumos atrastas ar Alcheimera slimību sirgstošu pacientu smadzenēs.

Šis ir pirmais pētījums, kurā parādīts, ka šīs baktērijas var tiešā veidā nonākt smadzenēs, kur izraisīt Alcheimera slimības simptomus. Tiesa, tā kā atklājums tika veikts ar laboratorijas pelēm, nav skaidrs, vai tāda pati saikne būtu vērojama arī cilvēkos.

“Šos eksperimentus mums jāveic ar cilvēkiem, lai noskaidrotu, vai saikne ir tāda pati,” raksta pētnieki.

Deguna urbināšana nav reta parādība. Patiesībā degunu regulāri urķēt mēdz 9 no 10 cilvēkiem. Šādi pētījumi mums var palīdzēt atradināties no šī bezjēdzīgā ieraduma.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu