Video ⟩ "Jūs mani varat tagad nomētāt ar akmeņiem." Krievijas propagandas TV sižetā rāda Grevcovu (35)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
14. Saeimas deputāte Glorija Grevcova nodod zvērestu jeb svinīgo solījumu 14. Saeimas pirmās sēdes laikā.
14. Saeimas deputāte Glorija Grevcova nodod zvērestu jeb svinīgo solījumu 14. Saeimas pirmās sēdes laikā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pirmdien, 31. oktobrī, Krievijas valsts televīzijas propagandas kanālā "Rossija 24" tika translēts sižets, kurā tika izmantoti gan Daugavpils pirmā vicemēra Alekseja Vasiļjeva, gan arī 14. Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas videomateriāli.

"Rossija 24" sižets atainoja to, kā Daugavpilī tika demontēts piemineklis. Video redzams īss Grevcovas "TikTok" video izgriezums, kurā viņa saka: "Būs tiesvedības, naudas nav, konkurss nav noticis, bet patiesībā izrādījās, ka nauda ir, būvnieks ir gatavs, konkurss ir uzvarēts un cilvēks ar ekskavatoru jau gaida."

Pilnajos "TikTok" video Grevcova saka: "Jūs mani varat tagad nomētāt ar akmeņiem. Es pateikšu, kā ir. Pēc tam, kad mēs vakar bijām Daugavpilī un apskatījām visas tās šausmas, kas tur notiek ar pieminekļiem, es sapratu, ka cilvēkus Daugavpilī vienkārši zombē. Viņus pieradināja pie domas, ka viss būs labi, viņi tam noticēja.

[Dome] imitēja vētrainu darbību, ka būs tiesvedības, naudas nav, konkurss nav noticis, bet patiesībā izrādījās, ka nauda ir, būvnieks ir gatavs, konkurss ir uzvarēts un cilvēks ar ekskavatoru jau gaida.

Viss ir vienkārši organizēts augstākajā līmenī. Nu kā tad tā? Kā tas var būt, ja notiek tiesas? Liekulība, vienkārši liekulība. Ziniet vienu – asaras nesagaidīs, mēs būsim gudrāki. Viss paliks mūsu sirdīs."

Pēc Grevcovas sacītā "Rossija 24" propagandiste video sižetā saka: "Pret pieminekļa nojaukšanu iestājās vietējā pašvaldība. Divas reizes tā iesniedza prasību Satversmes tiesā un pat Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO), norādot uz to, ka likums par padomju pieminekļu demontāžu ir nekorekts attiecībā pret pašvaldību."

Sižetā arī pārraidīja Daugavpils pirmā vicemēra Alekseja Vasiļjeva iepriekš iefilmēto videomateriālu, kas publicēts partijas "Latvijas Krievu savienība" "YouTube" profilā. Viņš saka: "Nevienam nav noslēpums, ka Daugavpils pašvaldība šī stāsta pašā sākumā neatbalstīja pieminekļu nojaukšanu. Tika uzrakstīts iesniegums ANO Cilvēktiesību komitejai Ženēvā, sūdzoties par Latvijas valdības lēmumiem par pieminekļu nojaukšanu.

Vakar es saņēmu dokumentu, kurā skaidri ir norādīts, ka šī minētā komiteja aicina Latviju apstādināt darbības, kas varētu radīt nelabojamu zaudējumu."

Atskaņojot Vasiļjeva sacīto, diktore piebilst, ka Rīgā uz šo nelabojamo zaudējumu skatoties atšķirīgi no pašvaldības un veselā saprāta.

"Uz Latvijas-Baltkrievijas robežas federālā valdība nojauca daļu no "Draudzības kurgāna" pieminekļa. Tas tika uzbūvēts 1959. gadā, godinot Krievijas, Baltkrievijas un Latvijas partizānus, kas cīnījās Lielajā Tēvijas karā.

Simboliski - Latvija, apgalvojot, ka tā nojauc padomju pieminekļus tāpēc, ka tie ir simbols Krievijas agresijai pret Ukrainu un slavina totalitāro režīmu, ir nojaukusi arī fragmentu "Draudzības kurgānā", kas vēsta "Sargāsim mieru"," viņa sacīja.

Kā ziņots, naktī uz pirmdienu Daugavpilī sākta bijušajā Slavas skvērā esošā pieminekļa padomju karavīriem demontāža. Daugavpils ziņu portālā "gorod.lv" šorīt plkst. 3 publicēta ziņa, ka nojaukti abi valdības apstiprinātajā sarakstā iekļautie pieminekļi.

Svētdienas vakarā sāktā pieminekļa norobežošana bija iepriekš izziņota. Tā saistīta ar vasarā pieņemto likumu, kas paredz, ka totalitāros režīmus slavinoši objekti valstī jādemontē līdz 15.novembrim.

Valdības apstiprinātajā sarakstā ir iekļauti divi demontējami objekti, kas atrodas Daugavpilī. Viena ir piemiņas vieta Sarkanās armijas karavīriem, kas atrodas 18.novembra ielā, bijušajā Slavas skvērā, bet otrs ir piemineklis Sarkanās armijas 360. strēlnieku divīzijas karavīriem.

Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš (S) ilgstoši centies panākt, lai pieminekļi netiek nojaukti. Pašvaldība nebija publiski izpaudusi sīkākas detaļas par to, kad un kā tiks nojaukti šie pieminekļi.

Savukārt viens no plašāk pazīstamajiem Daugavpils centrā esošajiem padomju okupācijas režīmu slavinošajiem objektiem Dubrovina parkā šajā sarakstā nav iekļauts, jo memoriāla pakājē ir apglabāti padomju armijas virsnieki.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu