VIDEO ⟩ Bērni bērnudārzā Talsos piedzīvo regulāru emocionālu un fizisku vardarbību (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: M-Production/shutterstock

Kāda māmiņa Anna (vārds mainīts) no Talsiem ziņo, ka sešgadīgais dēls un citi bērni vietējā pirmsskolas izglītības iestādē  regulāri tiekot pakļauti emocionālai un pat fiziskai vardarbībai, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu".

Anna skaidro, ka dēlam ir runas traucējumi, taču zēns spēj parādīt un vairākas lietas arī pastāstīt.

"Piemēram, es kā mamma viņu ļoti labi saprotu," saka māmiņa.

Sliktā slava ejot pa priekšu

Zēns kopš 6. jūnija ir Talsu pirmsskolas izglītības iestādes "Kastanītis" audzēknis. Vēl pavasara sākumā Anna nosprieda, ka šis ir piemērotākais bērnudārzs zēnam, jo "Kastanītis" ir speciālā pirmsskolas izglītības iestāde bērniem ar attīstības, kustību un cita rakstura sarežģījumiem. Šeit arī nodrošina Annas dēlam tik nepieciešamā logopēda un fizioterapeita regulārāku apmeklēšanu.

Tomēr jau tad, kad Anna sāka interesēties par "Kastanīti", citu vecāku vidū virmojušas ne tās labākās atsauksmes.

Tuvāk dēlam…

Annai ir sociālās audzinātājas izglītība. Lai pirms dēla pieteikšanas "Kastanītī" pārliecinātos par labvēlīgu vidi un tomēr kliedētu bažas par cietsirdīgo attieksmi pret audzēkņiem, talseniece piesakās darbā bērnudārzā uz tobrīd pieejamo sētnieces vakanci.

Sākot darba tiesiskās attiecības, Annai liek parakstīt dokumentu par mēles turēšanu aiz zobiem par iestādes teritorijā notiekošo. Līdz brīdim, kad zēns sper kāju pāri "Kastanīša" slieksnim, viss šķiet korekti. Vēlāk domas radikāli mainās.

Talsu iedzīvotāja atminas arī gadījumu, kad aptuveni pusotru gadu vecu zēnu iestādes darbinieki raustījuši aiz rokām, cēluši no zemes uz augšu, jo puisītis pielicis pamperu. "Viņš tika pazemots ar vārdiem, viņš nenormāli raudāja tur visu laiku," turpina Anna.

Incidentu netrūkstot

Māte arī izklāsta vēl citus incidentus, kas iestādes vadītājas ieskatā neesot bijuši vērā ņemami. Turklāt vismaz vienā no gadījumiem Anna vainojot arī pašu iestādes direktori. "Un tad es sapratu, kāpēc tur visi atļaujas kaut ko tādu darīt, jo viņi redz: ja vadītāja atļaujas kaut ko tādu darīt, tad kāpēc viņiem tā nedarīt."

Kopš 26. augusta Annai ir atvērta darbnespējas lapa nopietnu veselības likstu dēļ. Kas notiek "Kastanītī", māte vairs neredz. Taču dēls mājās pārstāsta un parāda, ka reizumis no audzinātājām saņēmis knipjus pa galvu. Oktobra izskaņā – dēla dzimšanas dienā – gan notiek beidzamais incidents, ko konstatējusi Annas meita, kura devusies pēc brāļa uz dārziņu.

Ārstu slēdziens – vēdera sienas sasitums

Nākamajā dienā zēns tomēr sūdzas par smeldzi kaklā un vēdera apvidū. Māte dodas uz slimnīcu. Tur konstatē iespējamu liesas plīsumu. Dēlu uzreiz nogādā jau Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgā, kur pēc izmeklējumiem sniegts atzinums – vēdera sienas sasitums. Zēns pašreiz ārstējas mājās. Lai arī par notikušo zina bērnudārza vadītāja, reakcija līdz šim – nekāda.

"Kad sanāca pirmais incidents, kad es viņai jautāju, vai viņai nav bail, ka kaut ko "neuzsūta virsū", viņai bija tāda atbilde, ka "man ir tik daudz sūtīts virsū – gan medmāsai, gan tā". Viņa saka, "man nav ko baidīties, šī ir mana vieta un šī arī paliks mana vieta". Tie bija viņas vārdi," komentē Anna.

Regulāra emocionālā un fiziskā vardarbība. Lūk, tā pieredzēto Talsu pirmsskolas izglītības iestādē "Kastanītis" vienā teikumā apraksta sešus gadus vecā audzēkņa māte, kura ir arī darba tiesiskajās attiecībās ar bērnudārzu. Tomēr veselības likstu dēļ talseniece ilgstoši atrodas darbnespējas statusā. Šobrīd mājās ārstējas arī zēns, kurš nesen cietis kautiņā izglītības iestādes teritorijā.

"Kastanīša" direktore slēpjas

Raidījuma komanda dodas nepieteiktā vizītē uz "Kastanīti", lai sastaptu iestādes vadītāju. Piezvanot pie ieejas durvīm, tās atver kāda dāma. Pēc tam, kad atklājam savu identitāti un mērķi – satikt iestādes vadītāju Ingu Kārkliņu –, durvis tiek aizcirstas.

Ņemot vērā, ka mums ir zināms, ka direktore ir darbā, pēc vairāk nekā 10 minūšu gaidīšanas zvanām atkārtoti. Durvis atver jau virtuves darbiniece un solās pasaukt priekšnieci.

Tomēr arī atkārtots lūgums sastapt Ingu Kārkliņu tiek ignorēts. Mēģinājums jau sazvanīt iestādes vadību pa norādītajiem telefona numuriem arī izgāžas. "Kastanītis" strauji ieņem strausa politiku, kas liecina par saziņas problēmām.

Talsu novada pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītājs Uldis Katlaps neko nezinot par iespējamo vardarbību "Kastanītī", proti, Anna neesot vērsusies pašvaldībā. Tiesa gan, informāciju par kādām nebūšanām (tostarp arī konfliktsituācijām ar Annu) Katlaps iepriekš uzzinājis no direktores, kura vērsusies pie augstākstāvošās amatpersonas pēc padoma, kā rīkoties.

Bērnudārzu inspicē uzraugošās institūcijas

Tiesa gan, pēc "Bez tabu" skatītājas sniegtās informācijas pavisam nesen "Kastanītī" apsekošanu veikusi Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI), kas pārbaudes laikā neko akūtu no pedagogu puses neesot konstatējusi. Tomēr par bērnu savstarpējiem konfliktiem inspekcija sniegusi darbiniekiem norādījumus un skaidrojusi potenciālos rīcības scenārijus.

Nākamajā dienā pēc viesošanās Talsos "Bez tabu" izdodas sazvanīt "Kastanīša" direktori, kura zinājusi par žurnālistu ierašanos. Tomēr darāmā bijis tik daudz, ka iestādes vadītājai neesot bijusi pat sekunde, lai kaut vai pabāztu galvu pa durvju spraugu un atteiktu interviju, nemaz nerunājot par vismaz kāda padotā novīzēšanu atteikt komentāru sniegšanu.

Direktore visu noliedz

Lieki piebilst, ka Talsu pirmsskolas izglītības iestādes "Kastanītis" vadītāja Inga Kārkliņa noliedz Annas pretenzijas un pausto par emocionālo un fizisko vardarbību bērnudārzā.

"Nē, tā nav taisnība. Un mēs esam lojāli. Un strādājam izglītības iestādē, kura īsteno speciālās vajadzības. Un bērni mums ir ar īpašajām vajadzībām. Un mēs esam izglītoti un ar izglītību. Es esmu atgriezusies no attaisnotās prombūtnes, es esmu iepazinusies. Ir skaidrojumi. Un šī lieta, situācija tiek risināta."

Jāpiebilst, ka Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) pēc saņemtās informācijas no VBTAI par iespējamiem izglītības procesa un izglītojamo drošības pārkāpumiem arī veicis pārbaudi.

"Nav gūts apstiprinājums, ka būtu pārkāptas izglītojamo tiesības, izglītojamo drošības noteikumi, kā arī pedagogi nebūtu atbilstoši pildījuši savus pienākumus. Ja vecākiem joprojām ir aizdomas par vardarbību, atkārtoti jāvēršas VBTAI, kā arī jautājuma risināšanā var iesaistīt pašvaldību kā pirmsskolas dibinātāju," piemetina IKVD.

"Kastanītis" jaunu pārbaužu priekšā?

Šobrīd gan panākta vienošanās par tikšanos, piedaloties izglītības pārvaldei, bērnudārza vadībai, atsevišķiem darbiniekiem, citiem speciālistiem un vecākiem, pēc kā, iespējams, tiks veiktas arī jaunas pārbaudes.

Pēc neoficiālas, taču ticamas informācijas, zināms, ka ne tikai "Bez tabu" skatītāja, bet vēl citi vecāki jau lūkojuši saņemt juridisko konsultāciju saistībā ar "Kastanīti".

Visus darbiniekus vienā katlā talseniece gan neliek, jo vardarbīgākas tieksmes esot atsevišķām audzinātājām, pedagogiem, reizumis arī vadītājai, tā norāda Anna.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu