Video Rīgas dome noslēgusi miljoniem vērtu līgumu ar firmu - nodokļu parādnieci (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Sniega tīrīšanas tehnika AS "Ceļu Pārvalde" teritorijā
Sniega tīrīšanas tehnika AS "Ceļu Pārvalde" teritorijā Foto: Paula Čurkste / LETA

TV3 raidījumam “Nekā personīga” kļuvis zināms, ka Rīgas dome noslēgusi 15 miljonu eiro līgumu ar firmu, kas valsts budžetam ir parādā vairāk nekā 700 tūkstoš eiro. Runa ir par vienu no celtniecības uzņēmumiem, kas būvē Sarkandaugavas pārvadu.

Celtniecība ir sadalīta trīs posmos. Pirmajā ir jāizbūvē jauns ceļu mezgls Tvaika ielā. Otrajā - jāuzceļ pats tilts. Trešajā - uz salas jāizveido infrastruktūra ar pievedceļiem un muitas kontroles punktu.

Elektronisko iepirkumu sistēmā redzams, ka konkurss pirmajam posmam, Tvaika ielas pārbūvei ar jauniem pievedceļiem tiltam, gājēju un veloceliņiem, sabiedriskā transporta pieturvietām, izsludināts pagājušā gada Ziemassvētkos - 24.decembrī.

Iesniegto piedāvājumu atvēršana notikusi šā gada 19.aprīlī. Pavisam iesniegti trīs pieteikumi. Izraudzīts lētākais. To kopā iesniegušas firmas "BMGS" un akciju sabiedrība "Ceļu pārvalde", solot Tvaika ielu pārbūvēt par nedaudz vairāk nekā 15 miljoniem eiro.

Lēmums, ar kuru “BMGS” un “Ceļu pārvalde” atzīta par uzvarētāju, pieņemts 14. jūlijā. Līgums starp Rīgas domes Satiksmes departamentu un uzņēmumu apvienību noslēgts trīs mēnešus vēlāk - 14.oktobrī.

Kā pamanījis viens no Rīgas domes deputātiem, uzņēmumam “Ceļu pārvalde” šobrīd ir nopietnas problēmas ar spēju valstij samaksāt nodokļus. Un šādas problēmas bijušas arī iepriekš.

Valters Bergs, Rīgas domes deputāts (“Konservatīvie”): “Jo vairāk, kad valsts un pašvaldību iestādēs nemanipulē ar savu naudu, bet operē ar nodokļu maksātāju naudu un faktiski būtu jāveic regulāras savu līgumu pušu otru pušu monitorings par viņu finansiālo stāvokli. Par iespēju nodokļu parādiem. Jo šajā gadījumā a/s “Ceļu pārvaldei” nav ne viens vien līgums ar Satiksmes departamentu.

VID datu bāzes rāda, ka pavasarī, kad “Ceļu pārvalde” pieteicās Tvaika ielas pārbūves konkursā, firmai nodokļa parāda nebija. Tas uzradies vasarā - dažas dienas, pirms firma atzīta par uzvarētāju. Un parāds krietni pārsniedzis likumā noteiktos 150 eiro.

6.jūlijā parāds bija 359 822 tūkstoši, 8.jūlijā 361 361 eiro, 13.jūlijā jau 362 049 eiro. Nākamajā dienā, kad Rīgas domes Satiksmes departamentā pieņemts lēmums par “BMGS” un “Ceļu pārvaldes" izraudzīšanos būvdarbu veikšanai, nodokļa parāds pazudis. Bet 15 dienas vēlāk jau atkal uzradies. Šādi tas vairākkārt atkārtojies līdz pat 14.oktobrim, kad ar būvniekiem parakstīts līgums.

Jānis Vaivods, Rīgas domes Satiksmes departamenta biroja direktora pienākumu izpildītājs: “14. jūlijā nodokļu maksājumu parādu nav. […] Mums nav jāpārbauda uz to brīdi. Mēs arī nevaram neslēgt līgumu pie situācijas, kad viņš ir atzīts par uzvarētāju. Mēs vadāmies no Publiskā iepirkuma likuma, un jūs precīzi nocitējāt šo pantu. Tātad uz to brīdi, kad tika pieņemts lēmums, viņiem nodokļu parāds nebija.”

Līguma parakstīšanas dienā “Ceļu pārvaldes” parāds valstij ir 378 494 eiro. Un kopš šīs dienas parāds turpinājis tikai augt. Kā liecina pēdējā no VID sistēmas iegūstamā izziņa, šonedēļ 1.novembrī “Ceļu pārvaldes” parāds valstij jau ir dubultojies un ir 747 582 eiro.

A/s “Ceļu pārvalde” (CP) valdes priekšsēdētāja Adigjozala Mamedova vārds izskanējis vairākos skandalozos darījumos. Valsts kontrole bija izpētījusi, ka valsts pārmaksājusi milzīgas summas, nomājot ātrās palīdzības automašīnas no Mamedova uzņēmuma “Rīgas sanitārā transporta autobāze”. Pirms daudziem gadiem CP vēl bija Rīgas domes struktūra, tās vadībā tika likti partiju cilvēki, kas vēlāk ziedojumu veidā par to pateicās. Pirms 9 gadiem, kad Mamedova dēls bija vicemēra Andra Amerika partijas biedrs, "Ceļu pārvaldi" nopirka Mamedova firma “Rīgas sanitārā transporta autobāze”. Šobrīd “Ceļu pārvalde” ne tikai piedalās vairākos būvdarbos galvaspilsētā, bet tai nodoti arī Daugavas kreisā krasta Rīgas ielu uzturēšanas darbi.

"Konkrētajā gadījumā ir ievērotas normatīvo aktu prasības. Tāpat nav pamatotas bažas par uzņēmuma spējām izpildīt uzņemtās saistības. Jautājums par nodokļu parādu tuvākajā laikā tiks atrisināts. Uzņēmums kā stabils un uzticams partneris sevi ir pierādījis strādājot jau ilgus gadus ar Rīgas domes Satiksmes departamentu, VSIA "Latvijas Valsts ceļi", kā arī citām valsts un pašvaldību iestādēm un privātuzņēmumiem," situāciju e-pastā komentējis uzņēmums.

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis solījis, ka no Satiksmes departamenta prasīšot informāciju par šo gadījumu un "tālāk skatīsimies, ko darīt šajā jautājumā".

Tikmēr par savlaicīgi nepabeigtajiem darbiem Ģertrūdes ielā dome sākusi iekasēt līgumsodu 1368 eiro dienā. Šajā objektā darbus veic SIA "ReRe vide", kas kavēšanos skaidro ar karu Ukrainā - ielu granīta apmales esot pasūtītas Ukrainā un kara dēļ to ražošana neesot notikusi laikā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu