Eiropas Komisija prezentē 18 miljardu eiro atbalsta paketi Ukrainai (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) trešdien prezentēja 18 miljardu eiro vērtu ekonomiskā atbalsta paketi Ukrainai.

Šī plāna ietvaros Eiropas Savienība (ES) Kijivai pārskaitītu 1,5 miljardus eiro mēnesī. Tas būtu aizdevums uz 35 gadiem, bet procentu maksājumus segtu ES.

"Mēs prezentējam šo jauno finanšu paketi Ukrainai laikā, kad valstij ir akūtas vajadzības, jo Krievijas nemitīgie uzbrukumi turpina iznīcināt svarīgu infrastruktūru," norāda EK priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis. "Mūsu finanšu palīdzībai jābūt stabilai, strukturētai un paredzamai."

Šo palīdzības paketi vēl nepieciešams apstiprināt ES dalībvalstīm, taču daļa valstu paudušas skeptisku nostāju par atbildības uzņemšanos attiecībā uz Ukrainas parādsaistību pieaugumu.

Taču EK cer, ka tā pirmo maksājumu Ukrainai varēs veikt janvārī.

ES Ukrainai šogad jau nodrošinājusi finanšu palīdzību 4,2 miljardu eiro apmērā, un līdz šī mēneša beigām cer izmaksāt vēl 2,5 miljardus eiro.

Starptautiskais Valūtas fonds gan lēš, ka Kijivai nākamgad būs nepieciešami aptuveni trīs līdz četri miljardi eiro mēnesī, valdībai saskaroties ar grūtībām nodrošināt valsts pakalpojumus.

Tikmēr Brisele cer, ka palīdzību sniegs arī ASV un citas valstis, tādējādi finanšu atbalstam sasniedzot nepieciešamo apjomu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu