"Nedēļas fokusā" uzņēmuma "Clean R" izpilddirektors Atkritumu šķirošana sākas galvā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Sabiedrībā aizvien aktuālāki kļūst ilgtspējas, taupības un zaļās domāšanas jautājumi, un tas saskan ar uzņēmuma “Clean R” filosofiju, proti, iedzīvināt atkritumu šķirošanu, veidojot veiksmīgus piemērus un strādājot pie iedzīvotāju izglītošanas, TVNET raidījumā “Nedēļas fokusā” pauda uzņēmuma izpilddirekotrs Valērijs Stankevičs.

Aptaujas dati rāda, ka 68% Latvijas iedzīvotāju atkritumus šķiro, un kā motivācija tiek minēta dabas saudzēšana, taču mazsvarīgs nav arī naudas ietaupījums. “Atkritumu šķirošanas process sākas galvā, pēc tam ģimenē, mājās, savā vidē, un tad - masveidā. Esam pamanījuši: ja iedzīvotājiem ir izveidota atkritumu šķirošanas infrastruktūra, tad arī veidojas kolektīvā apziņa,” skaidro Stankevičs.

Ja iedzīvotāji vēlas sākt atkritumu šķirošanu, vispirms jāvēršas pie sava atkritumu apsaimniekotāja, turklāt jāņem vērā likuma grozījumi, kas nosaka, ka Rīgā dalītā atkritumu šķirošana no 2022. gada marta būs obligāta. Runājot par privātmāju atkritumu šķirošanas kultūru, uzņēmuma pārstāvis norāda: lai gan atkritumu apjoms ir mazs, šķirošanas kvalitāte ir patiesi augsta, jo indivīds ir pilnībā atbildīgs par sava konteinera statusu. Tāpat privātmāju īpašnieki ar atkritumu apsaimniekošanas operatoru var vienoties par mazāka izmēra konteineriem. Turpretī daudzdzīvokļu namos situācija nereti ir pretēja - atkritumu apjoms ir liels, bet šķirošanas kvalitāte - zema, piemēram, stiklam paredzētajā konteinerā iemesti sadzīves atkritumi. Tādā gadījumā operators informē mājas vecāko, kas arī strādā pie iedzīvotāju informēšanas un izglītošanas.

Lūgts komentēt, kā veidojas sadārdzinājumi atkritumu apsaimniekošanas nozarē, Stankevičs min, nozarē iesaistītā darbaspēka izmaksas, degvielas cenu pieaugumu un dabas resursa nodokli. Vaicāts, vai, pieaugot tarifiem, var pieļaut, ka iedzīvotāji no atkritumiem centīsies atbrīvoties nelegālā veidā, piemēram, izmetot tos dabā, eksperts pauž, ka šāda veida riski, protams pastāv. “Tomēr es sliecos prognozēt, ka mūsu sabiedrība un tauta ir pietiekami izglītota un spēj novērtēt tīru, nepiesārņotu dabu,” norāda uzņēmuma izpilddirektors. “Turklāt jāņem vērā, ka atkritumu apsaimniekošanas sadaļa salīdzinājumā ar citām komunālo pakalpojumu pozīcijām, piemēram, ūdens, apkure, gāze, ir viena no vismazākajām. Es nedomāju, ka kāds gribētu riskēt un tīšām vest atkritumus uz mežu, riskējot ar administratīvo sodu un reputāciju.”

Sarunas noslēgumā Stankevičs norāda, ka tendence dalīto atkritumu apjomā nemitīgi pieaug, proti, cilvēki šķiro aizvien aktīvāk. “Ienākot depozītsistēmai, redzam, ka apjoms nav būtiski sarucis. Tas liecina, ka gan depozītsistēma strādā, savācot daļu pudeļu, gan arī iedzīvotāji pieraduši pie dalīto atkritumu konteineriem. Šī tendence, manuprāt, saglabāsies.”

MAF logo
MAF logo Foto: MAF

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Nedēļas fokusā" saturu atbild TVNET GRUPA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu