Divi astoņkāji sīvā kautiņā izvicina taustekļus un svaidās ar gliemežvākiem (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Astoņkājis
Astoņkājis Foto: Unsplash

Pirmajā tāda veida video redzams, ka sīvā kautiņa laikā astoņkāji apmētā viens otru ar gliemežvākiem un nogulsnēm.

Austrālijas pētnieki izmantoja zemūdens videokameras, lai vairākas dienas novērotu astoņkāju populācijas uzvedību. Rezultāti publicēti zinātniskajā žurnālā “PLOS One”.

“Objektu sviešana dzīvnieku pasaulē ir ļoti reta parādība. Pārvietot objektu pat īsu distanci zem ūdens ir visai grūti,” izdevumam “Newsweek” stāstīja pētījuma vadītājs Pīters Godfrijs-Smits.

Video redzams, ka astoņkāji viens otram sviež ne tikai ar nogulsnēm un dūņām, bet arī ar prāviem gliemežvākiem. Tiesa, neviens gliemežvāks savu mērķi nesasniedz.

Šie astoņkāji (octopus tetricus) ir plaši sastopami Austrālijas austrumu un Jaunzēlandes subtropu ūdeņos.

VIDEO: ASTOŅKĀJU KAUTIŅŠ

Astoņkāji ir diezgan nesabiedriski dzīvnieki. Tie medī vienatnē, bieži mēdz cīnīties cits ar citu un reizēm pat viens otru apēst. Tiesa, šajā teritorijā astoņkājiem labvēlīga vide ir neliela, tāpēc tiem nākas dzīvot cieši kopā.

Tādos apstākļos tiem ir smagi jāstrādā, lai iezīmētu savu teritoriju. Iepriekš novērots, ka konkurenta priekšā tie mēdz izlikties lielāki un tumšāki – tātad biedējošāki.

Jaunajā pētījumā novērots, ka astoņkāji ar tumšāku ķermeņa krāsu objektus svieda ar lielāku spēku un precizitāti, kas liecina, ka to agresija bija vērsta uz konkrētu, nevis nejaušu mērķi.

“Ir ļoti grūti saprast, kādi ir šā dzīvnieka nodomi. Man ir aizdomas, ka tāda veida uzvedība ir saistīta ar personisko telpu,” teica Godfrijs-Smits.

Objektu sviešana ir novērota nedaudzu dzīvnieku grupu vidū, piemēram, starp šimpanzēm, ziloņiem un putniem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu