Auto ar ložu caurumiem Igaunijā gadu var piedalīties satiksmē. Kāda situācija ir Latvijā? (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: QuiteSimplyStock/Shutterstock

Kopš Krievijas noziedzīgā kara sākuma Ukrainā miljoniem cilvēku palikuši bez mājām un devušies bēgļu gaitās. Kāds Igaunijas iedzīvotājs iemūžinājis ložu sacaurumotu Ukrainā reģistrētu automašīnu un vaicāja - kādi noteikumi dalībai satiksmē ir šādiem transportlīdzekļiem, vēsta laikraksts "Postimees". Portāls TVNET šo tēmu papētīja sīkāk un skaidroja, vai arī Latvijā ir kādi ierobežojumi Ukrainā reģistrētiem transportlīdzekļiem.

"Postimees" lasītājs bažījās: "Daudzos gadījumos rūsa liedz iziet automašīnas tehnisko apskati Igaunijā. Kā tiek pieļauta dalība satiksmē ar sašautām automašīnām?"

Igaunijas Transporta departamenta pārstāvis Erki Varma norādīja - ja tūrists ierodas Igaunijā ar savu automašīnu, tad vienu gadu šim transportlīdzeklim nav jāiziet tehniskā apskate.

"Uzturoties ilgāk par gadu, transportlīdzeklis ir jāreģistrē Igaunijā. Attiecīgi pēc reģistrācijas transportlīdzeklim tiek piemērotas tieši tādas pašas prasības un pienākumi kā citiem Igaunijā reģistrētiem transportlīdzekļiem," atklāja Varma.

Lodes caurums transportlīdzeklī netiek uzskatīts par bīstamu, ja vien ložu radītajiem caurumiem nav asas malas.

Transportlīdzeklis ar ārvalstu numurzīmēm nevar iziet tehnisko apskati Igaunijā. Var, protams, iziet visas tehniskās apskates procedūras specializētajās vietās brīvprātīgi. Tas pats attiecas ar automašīnām ar Igaunijas numurzīmēm ārzemēs.

"Izsniegta tehniskās apskates karte neapstiprina, ka transportlīdzeklis ir izgājis tehnisko apskati, bet pozitīva rezultāta gadījumā apliecina, ka tas ir lietošanas kārtībā. Policija šo apstākli vērtētu kā vainu mīkstinošu," norāda Varma.

Eksperts piebilda, ka policija var apturēt un piemērot sodus transportlīdzekļiem ar ārvalstu numurzīmēm, ja ir redzami būtiski defekti.

Portāls TVNET sazinājās ar Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD), lai noskaidrotu, kāda situācija šajā jautājumā ir Latvijā.

CSDD pārstāvis Mārtiņš Mālmeisters norādīja, ka uz transportlīdzekļiem, kas reģistrēti Ukrainā un kara dēļ ir ieradušies Latvijā, attiecas tieši tādi paši noteikumi kā jebkurā citā valstī reģistrētiem transportlīdzekļiem, taču, ņemot vērā esošo situāciju, ir daži atvieglojumi.

Ukrainas civiliedzīvotāji ar Ukrainā reģistrētiem transportlīdzekļiem ceļu satiksmē var piedalīties trīs mēnešus no iebraukšanas brīža, nepārreģistrējot transportlīdzekli Latvijā.

Ja Ukrainā reģistrētu transportlīdzekli Latvijā paredzēts izmantot ilgāk par trīs mēnešiem, to bez atbilstības apliecinājuma Ukrainas civiliedzīvotājam var reģistrēt uz laiku līdz trim gadiem.

Visiem transportlīdzekļiem, kuri nav reģistrēti Eiropas Savienības dalībvalstīs, ja vēlas to reģistrēt Latvijā vai jebkurā citā dalībvalstī, ir jāveic atbilstības apliecinājums, kas nosaka, ka attiecīgais transportlīdzeklis atbilst Eiropas prasībām.

Reģistrējot transportlīdzekli uz laiku, tam tiek izsniegtas Latvijas valsts reģistrācijas numura zīmes un reģistrācijas apliecība. Reģistrācijai uz laiku iesniegtos dokumentus un numura zīmes uzglabā un tos izsniedz, noņemot transportlīdzekli no uzskaites izvešanai no Latvijas.

Līdzko transportlīdzeklis tiek reģistrēts Latvijā, uz to attiecas visi tie paši noteikumi, kas Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem, tajā skaitā tehniskās apskates veikšana.

Vaicājot, vai Valsts policija var piemērot sodu ārvalstu automašīnām, ja tās ir bojātas, Mālmeisters norāda, ka likumsargi vienpersoniski nekontrolē transportlīdzekļa tehnisko stāvokli uz ceļa, taču, sadarbojoties ar CSDD Tehniskās kontroles uz ceļa darbiniekiem un Ceļu policijas kolēģiem, uz Latvijas autoceļiem regulāri tiek veiktas kontroles, kas pārbauda transportlīdzekļu tehnisko stāvokli un atbilstību ceļu satiksmes drošībai.

Ja transportlīdzeklim tiek konstatēti kādi defekti, tiek anulēta tehniskās apskates uzlīme un mēneša laikā, novēršot defektu, atkārtoti ir jāveic tehniskā apskate.

Ja defekti ir kritiski, tiek konfiscētas transportlīdzekļa numura zīmes un attiecīgais transportlīdzeklis ceļu drīkst turpināt tikai ar evakuatora palīdzību.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu