Irāna paziņo par hiperskaņas ballistiskās raķetes izstrādi (1)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Irānas ziņu aģentūru "Tasnim" vēsta, ka Irāna ir uzbūvējusi hiperskaņas ballistisko raķeti.

"Tasnim" atsaucas uz Irānas Revolucionārās gvardes aviācijas komandieri Amiru Ali Hadžizadi.

"Šai raķetei ir liels ātrums, un tā var manevrēt virs atmosfēras un tajā. Tā būs izmantojama pret ienaidnieka modernajām pretraķešu sistēmām," paziņoja komandieris, piebilstot, ka tas esot liels progress Irānas raķešu izstrādē.

Hiperskaņas raķetes var lidot vismaz piecas reizes ātrāk par skaņas ātrumu un pa sarežģītu trajektoriju, kas apgrūtina to pārtveršanu.

Tomēr nav ziņu, ka Irāna būtu izmēģinājusi šādu raķeti, un, lai gan Irāna ir attīstījusi lielu iekšzemes ieroču rūpniecību, Rietumu militārie analītiķi norāda, ka Irāna dažkārt pārspīlē savas ieroču spējas.

Taču gaidāms, ka Irānas paziņojums par hiperskaņas ballistiskās raķetes izstrādi pastiprinās starptautiskās sabiedrības bažas.

Pagājušajā nedēļā Irāna paziņoja, ka izmēģinājusi raķeti "Qaem 100", kas ir pirmā "Qaem" raķešu sērijā. Plānots, ka raķete spēs nogādāt kosmosā satelītus, kas sver 80 kilogramus.

ASV nodēvējušas šos Irānas soļus par destabilizējošiem, uzskatot, ka raķete izstrādāta tā, lai to varētu aprīkot arī ar kodolieročiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu