Video ⟩ Diskusija “Dzeram krāna ūdeni!”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

16. novembrī pulksten 11:00 TVNET tiešraidē notika diskusija par to, kāda ir dzeramā ūdens kvalitāte, cik nozīmīgs ir ūdens un tā lietošana pieaugušajiem, bērniem un jauniešiem, kāda ir ūdens ietekme uz mūsu veselību, kā iedzīvotāji var uzzināt par ūdens kvalitāti savā mājoklī un daudziem citiem jautājumiem.

Pilsētas ūdensvada jeb tā saucamais “krāna ūdens” Rīgā ir lietošanai drošs arī bez iepriekšējās apstrādes – par šo un citiem jautājumiem SIA “Rīgas ūdens” diskusija ar nozares ekspertiem.

"Ūdens ir būtiska mūsu ikdienas sastāvdaļa – to dzeram, lietojam mājsaimniecībā un produktu ražošanā, kā arī daudzviet citur. Lai uzsvērtu, ka pilsētas ūdensvada ūdens ir kvalitatīvs, ar saukli “MISIJA: Mans ūdens” šajā rudenī Rīgas skolās uzstādīsim dzeramā ūdens brīvkrānus un rīkojam šo sarunu ar savas nozares profesionāļiem,” stāsta Krišjānis Krūmiņš, SIA “Rīgas ūdens” valdes priekšsēdētājs.

Diskusijā piedalījās:

Tālis Juhna – SIA “Rīgas ūdens” padomes loceklis un Rīgas Tehniskās universitātes prorektors;

Guna Bīlande – Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja, sertificēta uztura speciāliste;

Sandis Dejus – biedrības “Latvijas Ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociācija” izpilddirektors un iniciatīvas “Ū vitamīns” pārstāvis.

Diskusiju vadīja radio un TV moderatore Māra Sleja.

Aicinot arī tiešraides skatītājus sniegt viedokli par ūdens kvalitāti, 63% atbildēja apstiprinoši, 13% nevarēja pateikt vai nezināja, bet 25% uzskata, ka ūdens nav kvalitatīvs. Guna Bīlande, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja, secina:

“Diemžēl mūsu sabiedrībai patīk stereotipi un tādēļ ir iesakņojies priekšstats vēl no padomju laikiem, ka krāna ūdens īsti nav dzerams. Tas ir zināšanu un izpratnes trūkums, kuru jācenšas mainīt.”

Viņai piekrīt arī Sandis Dejus, biedrības “Latvijas Ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociācija” izpilddirektors un iniciatīvas “Ū vitamīns” pārstāvis: “Tiem, kuri saka, ka krāna ūdeni nevar dzert, pietrūkst zināšanu. Viņi drīzāk izvēlas lietot avota ūdeni, kuru nevienai iestādei Latvijā nav pienākums pārbaudīt. Cilvēks izvēlas uzticēties dabai, nevis zinātniekiem un gandrīz 3000 inženieriem, kas Latvijā diendienā rūpējas par krāna ūdens drošību. Tās iespējams ir psiholoģiskas barjeras.”

Kā uzturēt krāna ūdens kvalitāti?

Ja pilsētas ūdensvada lietotājs sajūt smakas, metāla vai citu vielu piegaršu, pamana saduļķojumus ūdenī, to vispirms ieteicams notecināt. Ūdens pa nakti sastāvas, mēdz notikt kādi pārrāvumi. “Šis jautājums būtībā ir aktuāls tikai vecajās mājās, kur metāla caurulēm ir bijis speciāls pārklājums, bet gadu gaitā tas nodilst. Tad ūdenī iekļūst dzelzs un rada šo piegaršu. Šādos gadījumos jāvēršas pie sava apsaimniekotāja un jājautā, kad caurules tika uzstādītas vai mainītas? Vai tās tiek skalotas?” skaidro Tālis Juhna.

Aptaujājot diskusijas skatītājus, secināts, ka 89% nav informēti par savas mājvietas krāna ūdens kvalitāti.

Sandis Dejus papildina: “Ūdens nav jāattīra līdz absolūtai nullei, dzelzij jābūt ūdenī. Dzelzs pati par sevi nav neveselīga.

Krāna ūdenī ir daudz vērtīgu minerālvielu – kalcijs, magnijs, sulfāti, pat nātrijs, kas mums nepieciešams.

Termiskās apstrādes laikā šīs minerālvielas pazūd. Kalcijs, magnijs paliek kā nogulsnes, bet lietotājam šķiet, ka tas ir netīrs.” Ja tomēr rodas šaubas un sava mājokļa ūdeni gribas pārbaudīt, Latvijā ir gandrīz 20 akreditētas laboratorijas, ikviens var vērsties arī Veselības inspekcijā. Ūdens paraugā tiks pārbaudīta dzelzs koncentrācija, minerālvielu sastāvs, duļķainība, kopējais mikroorganismu skaits.

Diskusijas dalībnieki secināja, ka kopumā Latvijā ir unikāli ūdens resursi, kas netiek pietiekami novērtēti.

“Mēs patiesībā tērējam mazāk par 10% no mums pieejamiem pazemes ūdens resursiem. Mums ūdens šķiet pašsaprotami, bet daudzviet pasaulē tā nav. Ja mēs piedalītos ūdens olimpiskās spēlēs, Latvija būtu uz pjedestāla,”

skaidro Sandis Dejus.

Tālis Juhna noslēdz: “SIA “Rīgas ūdens” turpina pētīt ūdeni, investēt un testēt pasaulē jaunākās tehnoloģijas, lai uzlabotu ūdens kvalitāti un drošumu. Mums katram kā indivīdam un sabiedrības loceklim jāuzņemas loma mainīt izpratni par ūdens kvalitāti, rādīt piemēru, mainīt savus paradumus, veidot ūdeni pieejamāku. Uzņēmums ir atvērts sabiedrības ieteikumiem un atgriezeniskajai saitei, lai saprastu, kādas ir vēlmes, ko vajag mainīt.”

***

Sabiedrības informēšanas kampaņas “MISIJA: Mans ūdens” mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par ūdenssaimniecības nozari, skaidrojot faktus par ūdens resursu ilgtspējīgu izmantošanu, dzeramā ūdens kvalitāti un Rīgas ūdenstilpņu tīrību, kā arī uzsverot katra cilvēka iesaisti vides saudzēšanā un dabas resursu saglabāšanā.

Diskusija tapusi sadarbībā ar SIA "Rīgas ūdens".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu