LM: Nepieciešams veicināt iespējami agrīnu vardarbības atpazīšanu bērna dabīgajā vidē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Labklājības ministrija (LM) norāda uz nepieciešamību veicināt iespējami agrīnu vardarbības atpazīšanu bērna dabīgajā vidē, īpaši izglītības sistēmā.

Valsts policijas pārskats par nepilngadīgo noziedzības stāvokli, noziedzīgos nodarījumos cietušajiem bērniem un noziedzības novēršanas problēmām liecina, ka šī gada sešos mēnešos palielinājies no vardarbības un seksuāla rakstura noziegumiem cietušo bērnu skaits.

Atskaites periodā, salīdzinot ar iepriekšējo periodu, palielinājies to bērnu skaits, kuri cietuši no cietsirdības un vardarbības, un šogad šādi ir 53, kas ir par 19 bērniem vairāk nekā pērn pirmajā pusgadā.

No seksuālās vardarbības šogad cietuši 50 bērni, kas ir par 17 vairāk nekā pērn, no izvarošanas - 26, un tas par 13 nepilngadīgajiem vairāk, salīdzinot ar aizvadīto gadu.

LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Ilze Kurme aģentūrai LETA norādīja, ka minētajos datos redzams pieaugums, taču ne vienmēr šie dati atspoguļo tieši vardarbības pieaugumu sabiedrībā. Viņa atzīmēja, ka pēdējos gados, gandrīz visās iesaistītajās nozarēs īstenota virkne pasākumu, kuru laikā par vardarbību tiek runāts arvien vairāk un tas nozīmē, ka cietušie jūtas arvien drošāk ziņot par piedzīvoto un meklē palīdzību. Iesaistītie speciālisti ir kļuvuši izglītotāki, profesionālāki un iesaistošāki, kas ļauj šos gadījumus atpazīt, identificēt, sniegt atbalstu un saukt vardarbību veikušās personas pie atbildības.

Kurme uzsvēra, ka darbs šajā laukā turpinās un turpināsies, tas ir attīstāms visos līmeņos un nozarēs gan stiprinot speciālistus, gan pilnveidojot atbalsta sistēmu vardarbībā cietušajiem gan arvien aktīvāk strādājot ar vardarbību veikušajiem. Turpināms darbs ar sabiedrību kopumā, ar sabiedrības tolerances pret vardarbību mazināšanu. Tas īstenojams, veidojot dažādas kampaņas un daloties ar personīgiem un emocionāliem pieredzes stāstiem.

"Liela nozīme ir arī tam, ka turpinām pievienoties aizvien jauniem starptautiskiem dokumentiem, kuri uzliek par pienākumu veikt dažādus uzlabojumus un pilnveidi atbalsta sistēmās un pakalpojumos, kā arī tiesību aktos un metodikās, ko pretējā gadījumā, nereti dažādu starpnozaru prioritāšu nesakritības dēļ, neizdodas novest līdz veiksmīgam rezultātam," sacīja Kurme.

Viņa norādīja, ka jāveicina iespējami agrīna vardarbības atpazīšana bērna dabīgajā vidē, īpaši izglītības sistēmā. Labs instruments esot EMU skola, ar kura palīdzību tiek agrīni pamanītas situācijās, kurās bērns norāda uz diskomfortu skolas vidē, savukārt skola, sākotnēji klases audzinātāja līmenī iesaistās konstatēto problēmsituāciju skaidrošanā un risināšanā. Pēc viņas paustā, aizvien vairāk skolas pievienojas šai programmai, un nupat kādā no Veselības ministrijas projektiem esot izstrādāts apjomīgs materiāls vecākiem par to kā rīkoties, ja redz ka bērns cieš no vardarbības.

Tāpat, Kurmes vērtējumā, nepieciešama arī vardarbības veicēju programmas un vardarbībā cietušo programmu pilnveide. Tās jāveido specializētākas, vērtējot cietušo vajadzības, jādažādo saturs un ilgums, kā arī jānodrošina programmu turpināšanās, ja nepieciešams, un cietušo vajadzību vērtēšana arī pēc noteikta laika. Atsevišķas vardarbības veicēju programmas veidojamas arī bērniem un pusaudžiem, jo statistika rāda pieaugumu arī vardarbībā starp vienaudžiem, viņa sacīja.

Vienlaikus jāattīsta arī vardarbības veicēju specializētā tālruņa līnija, lai sniegtu atbalstu dusmu un agresīvas rīcības mazināšanā, kas samazinātu veiktās vardarbības epizožu skaitu.

Kurme sacīja, ka liels atbalsts vardarbības pret bērniem prevencē ir no centra "Dardedze", kurš izveidojis Džimbas drošības programmu, kas jau 17 gadus veic darbu Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs un skolās, lai veicinātu bērnu - gan kā potenciālo upuru, gan pāridarītāju - zināšanas, izpratni, prasmes un kompetences, tādējādi mazinot risku kļūt par vardarbības upuriem.

Programma domāta arī, lai veicinātu vecāku zināšanas un izpratni par drošām attiecībām ar bērnu, kā arī viņu spējas uzrunāt bērnu drošības jautājumus savā ikdienas saskarsmē. Tā ir domāta arī, lai stiprinātu speciālistus, kas ikdienā strādā ar bērniem, to kompetenci novērtēt, atpazīt un savlaicīgi rīkoties situācijās, kurās bērns varētu tikt, vai tiek apdraudēts, kā arī metodiski atbalstīt speciālistus, lai savā darbā ar bērniem iekļautu bērnu personiskās drošības attiecībās jautājumus, tādējādi mazinot vardarbības riskus.

"Pašreiz "Darderdze" aktīvi strādā arī pie kaitējošas seksuālas uzvedības atbalsta sistēmas ietvara izstrādes un speciālistu apmācībām. Savukārt centrs "Marta" ir izstrādājis un jau vairākus gadus īsteno programmu darbā ar jauniešiem, kuras ietvaros informē un māca atpazīt vardarbību, strādā ar veselīgu attiecību veidošanas prasmju pilnveidi, kā arī piedāvā stratēģijas kā reaģēt un rīkoties situācijās, ja pamanīta vai piedzīvota vardarbība," informēja Kurme.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu